Tanrı'ya bağlanma ve dinî yönelim ilişkisi
The relationship between attachment to God and religious orientation
- Tez No: 1005058
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET RİFAT GEÇİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bağlanma, güvenli bağlanma, güvensiz bağlanma, Tanrı'ya bağlanma, dinî yönelim, Attachment, secure attachment, insecure attachment, attachment to God, religious orientation
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, Tanrı'ya bağlanma tarzları ile dinî yönelim biçimleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu iki değişkenin birlikte incelenmesi, bireyin manevi yaşamının hem duygusal hem de bilişsel boyutunu anlamaya imkân sağlar. Literatüre bakıldığında, Tanrı'ya bağlanmanın çeşitli değişkenlerle ilişkisinin ele alındığı görülmektedir. Ancak dinî yönelimle ilişkisinin incelendiği müstakil bir çalışmaya ise rastlanamamıştır. Dolayısıyla bu araştırma hem kuramsal hem de uygulamalı açıdan eksik kalan bir alanı doldurmayı amaçlamaktadır. Araştırmanın örneklemi, Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde öğrenim gören 583 öğrenciden oluşmaktadır. Veriler kişisel bilgi formu, Tanrı'ya Bağlanma Ölçeği ve Dinî Yönelim Ölçeği aracılığı ile toplanmıştır. Toplanan veriler bağımsız gruplar t testi, tek yönlü ANOVA ve korelasyon analizi ile incelenmiştir. Katılımcıların Tanrı'ya bağlanma tarzları ve dinî yönelim biçimleri demografik değişkenler bağlamında incelenmiş ve son olarak da Tanrı'ya bağlanma alt boyutları ile dinî yönelim alt boyutlarının ilişkisi korelasyon analizi ile ortaya konulmaya çalışılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, Tanrı'ya bağlanma alt boyutları olan güvenli ve güvensiz bağlanma ile dinî yönelim alt boyutları olan içten dinî yönelim, dıştan dinî yönelim ve sorgulayıcı yönelim arasında pozitif yönde ve anlamlılık düzeyinde bir ilişki olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between attachment to God styles and forms of religious orientation. Examining these two variables together enables a more comprehensive understanding of the emotional and cognitive dimensions of individuals' spiritual lives. A review of the literature indicates that attachment to God has been examined in relation to various variables; however, no independent study investigating its relationship with religious orientation has been identified. Therefore, this research aims to fill an important gap in the literature from both theoretical and practical perspectives. The sample of the study consists of 583 students enrolled in the Faculty of Theology at Çukurova University. Data were collected using a Personal Information Form, the Attachment to God Scale, and the Religious Orientation Scale. The collected data were analyzed using independent samples t-tests, one-way ANOVA, and correlation analysis. Participants' attachment to God styles and religious orientation types were examined in relation to demographic variables, and finally, the relationships between the subdimensions of attachment to God and the subdimensions of religious orientation were analyzed through correlation analysis.The results of the study revealed that there were positive and statistically significant relationships between the subdimensions of attachment to God (secure and insecure attachment) and the subdimensions of religious orientation (intrinsic religious orientation, extrinsic religious orientation, and quest orientation).