Çocukluk çağı travması yaşamış bireylerde ilişkisel benlik saygısı ve ilişkisel saplantılı düşünce düzeyi
Relational self esteem and relational preoccupied thoughts level in individuals with childhood trauma
  1. Tez No: 768552
  2. Yazar: ALEYNA YOLCU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DENİZ ERGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Çocukluk Çağı Travması, İlişkisel Benlik Saygısı, İlişkisel Saplantı Düşünce, Childhood Trauma, Relational Self Esteem, Relational Preoccupied Thought
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışma, çocukluk çağı travması yaşamış bireylerin ilişkisel benlik saygısı ve ilişkisel saplantılı düşüncelerinin incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Veriler, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti'nde yaşayan 18-65 yaş aralığındaki 361 kişiyle gerçekleştirilmiştir. Araştırma verileri katılımcıların gönüllülük esasına dayanarak Sosyodemografik Bilgi Formu, Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği ve İlişki Değerlendirme Ölçeği ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma bulgularına göre; kadın katılımcıların erkek katılımcılara göre daha yüksek ilişkisel saplantılı düşünceye sahip olduğu tespit edilmiştir. Yaş gruplarının ilişkisel benlik saygısı düzeyini farklılaştırdığı elde edilmiştir. 0-6 yaş arasında anne ve baba haricindeki diğer kişilerden bakım alan katılımcıların ilişkisel benlik saygıları daha yüksek bulunmuştur. Ayrıca anne baba kaybının ilişkisel benlik saygısıyla anlamlı ilişkisi olduğu tespit edilmiştir. Çocukluk çağı travmaları ölçeğinin duygusal ihmal alt boyutunun ilişkisel benlik saygısını negatif yönlü bir şekilde yordadığı görülürken; diğer alt boyutların birlikte ilişkisel benlik saygısını yordamadığı gözlemlenmiştir. Çocukluk çağı travmaları ölçeğinin tüm alt boyutlarının birlikte ilişkisel saplantılı düşünceyi yordamadığı belirlenmiştir. Çocukluk çağı travmaları sadece olayın gerçekleştiği zaman içerisinde ya da belli bir dönemde değil; bireyin tüm yaşamı boyunca etkisini hissettirebilecek bir olgudur. Bu doğrultuda başta aile, eğitim çalışanları, hekimler ve psikoloji alanında hizmet verenler olmak üzere toplumun bu konuda bilinçlenmesinin ve bilgilendirilmesinin, travmaya maruz kalan bireylerin de desteklenmesinin yarar sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to examine the relational self-esteem and relational preoccupied thoughts of individuals who have experienced childhood trauma. The data were carried out with 361 people between the ages of 18-65 living in the Turkish Republic of Northern Cyprus and the Republic of Turkey. The data of the research were carried out with the Sociodemographic Information Form, Childhood Trauma Scale and Relationship Assessment Scale on the basis of the volunteers of the participants. According to the research findings; It was determined that female participants had higher relational obsessive thinking than male participants. It has been found that age groups differentiate the level of relational self-esteem. The relational self-esteem of the participants between the ages of 0-6 who received care from other people other than their parents was found to be higher. In addition, it was determined that the loss of parents was significantly associated with relational self-esteem. While emotional neglect sub-dimension of childhood traumas scale negatively predicted relational self-esteem; It was observed that other sub-dimensions did not predict relational self-esteem together. It was determined that all subdimensions of the childhood traumas scale together did not predict relational preoccupied thinking. Childhood traumas are not only in the time of the event or in a certain period; It is a phenomenon that can make its impact felt throughout an individual's entire life. In this respect, it is thought that it will be beneficial to raise awareness and inform the society, especially family, education workers, physicians and those who serve in the field of psychology, and to support individuals who are exposed to trauma.