16. yüzyıl divanlarında hayal kavramı
The term of imagination in divans the 16th century
  1. Tez No: 768564
  2. Yazar: YELİZ BERTAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALUK GÖKALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: 16. Yüzyıl, hayal, divan, şiir, 16th Century, Imagination, Divan, Poetry
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Hayal, şiiri meydana getiren unsurların en önemlilerinden biridir. Divan şiirinde önemli bir yere sahiptir. Şairin hünerinin ve üslubunun bir göstergesi olan hayal, şairlerin şiirlerine anlam, derinlik ve ahenk kazandırmıştır. Pek çok şair gibi çalışmamıza konu olan şairler de şiirlerin de hayali sıkça kullanmışlardır. Tezimizde 16. yüzyıl şairlerinden; Ahdî, Âşık Çelebi, Bâkî, Bağdatlı Rûhî, Behiştî, Cinânî, Emrî, Edirneli Nazmî, Fuzûlî, Hayretî, Hayâlî, İshâk Çelebi, Münîrî, Nev'î, Revânî, Ravzî, Sehi Bey, Usûlî, Taşlıcalı Yahyâ ve Zâtî'nin divanları taranmış ve bu divanlardan derlenen beyitler incelenmiştir. Seçilen örnek beyitlerden yola çıkarak hayalin divan şiirinde kullanım şekilleri, özellikleri ve hangi niteliklerle yer aldığı ortaya konmuştur. Hayalin diğer kelimeler ile ilgileri de dikkate alınarak anlam çerçevesi oluşturulmuş, söz konusu yüzyıl şiirindeki yeri belirlenmeye çalışılmıştır. Hayal ve hayal ile ilgili unsurları tespit etme amacını taşıyan bu tezde, âşığın sevgiliyi hangi unsurlarla hayal ettiği, farklı alanlarda hayalin nasıl ele alındığı, bunun yanı sıra hayalin nitelikleri ve benzetme unsurları gibi konular farklı başlıklar altında incelenmiştir. Tez, örneklerden yola çıkılarak metin merkezli olarak yürütülmüştür.
Özet (Çeviri)
Imagination is one of the most important elements of poetry. It has an important place in Divan poetry. Imagination, which is an indicator of the poet's skill and style, has brought meaning, depth and harmony to the poems of the poets. Like many poets, the poets who are the subject of our study frequently used dreams in their poems. In our thesis, one of the 16th century poets; Ahdî, Âşık Çelebi, Bâkî, Bağdatlı Rûhî, Behiştî, Cinânî, Emrî, Edirneli Nazmî, Fuzûlî, Hayretî, Hayâlî, İshâk Çelebi, Münîrî, Nev'î, Revânî, Ravzî, Sehi Bey, Usûlî, Taşlıca Yahyâ and Zâtî scanned and the couplets compiled from these divans were examined. Based on the selected sample couplets, the usage patterns, features and qualities of imagination in divan poetry have been revealed. Considering the relevance of the dream with other words, the meaning frame was created and its place in the poem of the century in question was tried to be determined. In this thesis, which aims to determine the elements of dreams and dreams, the elements of which the lover dreams of his beloved, how the dream is handled in different fields, as well as the qualities of the dream and the elements of analogy are examined under different headings. The thesis was carried out as text-centered based on examples.