Süleymaniye Kütüphanesi Ali Nihat Tarlan bölümü 59 numarada kayıtlı Mecmû'a-i Eş'âr isimli şiir mecmuası (141a-214a) (Çeviri yazılı, tenkitli metin)
Poetry macmua called Mecmu'a-i Eş'ar that is numbered 59 at Ali Nihat Tarlan part in Süleymaniye Library (141a-214a) (Transcription, text criticism)
  1. Tez No: 326105
  2. Yazar: ZÜHAL TEMUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL İBRAHİM YAKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mecmua, XVI. asır, D?v?n şiiri, Macmua, XVI.century, Divan poetry
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 307
Özet
Mecmualar, yazıldığı dönemin okuyucu zevkinin tespiti, edebiyat tarihine yansımamış yeni belgeleri içermesi, üslup çalışmalarına katkısı, şairin edebî kişiliğinin tespitine ışık tutması ve şairlerin divınının teşkilinde müracaat kaynağı olması gibi birçok hususta araştırmacıya katkı sağlar. Ayrıca şiir mecmuaları özellikle şairlerin divanlarına girmemiş şiirlerini içermesi bakımından da önemlidir. Bu tezde Süleymaniye Yazma Eserler Kütüphanesi Ali Nihat Tarlan Bölümü 59 Numarada bulunan Mecmû`a-i Eş`r isimli, XVI. yüzyıla ait şiir mecmuasının 141a-214a arası varakları çeviriyazıyla verilmiştir. Şiirlerin sağlamasının ortaya konulması için divanlarda geçen şiirlerle karşılaştırılıp metin tenkidi yapılmıştır. Mecmua, sahip olduğu özellikler ve bünyesindeki bilgilerle tanıtılmıştır. Ayrıca eserin bir bütün olarak anlaşılması için mecmua kavramı hakkında bilgi verilmiş ve mecmuada şiiri olan şairlerin hayat hikâyeleri de kısa bir şekilde sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Magazines help researchers in many ways such as pointing out the preferences of readers, containing new documents not reflected in the history of literature, contributing to style studies, providing an insight into the literary characteristics of poets, and acting as a source of reference for the organization of poets? collections of poems. Furthermore, poem magazines are important especially because they include poems not contained in the poets collections of poems. In this thesis, the folios 141a to 214a of the XVI-century poem magazine called Mecmû`a-i Eş`âr, which is kept in Number 59 of the Ali Nihat Tarlan collection in the Süleymaniye Library of Manuscripts, were presented as a transcription. For the purpose of proofing the poems, the criticism of the text was made by a comparison with poems included in the collections. The magazine in question was introduced by its own features and information contained in it. Moreover, some information was given about the concept of ?magazine? and also the biographies of poets whose poems are included in the magazine were presented to provide understanding of the work as a whole.