Sîbeveyh'in el-Kitâb adlı eserinde ayetlerle istişhâd yöntemi ve kırâate yaklaşımı
The method of istishhad with verses in Sîbeveyh's work named el-Kitâb and its effect on the field of kirâat
  1. Tez No: 768584
  2. Yazar: MOHAMAD OUROT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NASİ ASLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Arap Dili ve Belagati, Sîbeveyh, Kırâat, el-Kitâb, İstişhâd, Arabic Language and Rhetoric, Sîbeveyh, Kırâat, al-Kitâb, Istishad
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 205
Özet
Bu çalışmada Sîbeveyh'in (ö. 180/796) el-Kitâb adlı eserinde ayetlerle istişhâd yöntemi ve kırâat alanındaki görüşleri ele alınmıştır. Giriş, sonuç ve dört ana bölümden oluşan çalışmanın giriş kısmında araştırmanın konusu, amacı, yöntemi ve kaynakları üzerinde durulmuştur. İlk bölümünde Sîbeveyh'in hayatı ve ilmî kişiliğini değinilmiştir. Bu doğrultuda Sîbeveyh'in hayatını ele alan tabakât kitapları ve onunla ilgili çalışmalardan istifade edilmiştir. İkinci bölümde nahiv alanında başta Sîbeveyh olmak üzere âlimlerin delil göstermiş oldukları kaynaklar, istişhâdın tanımı, Sîbeveyh'in ayet ve kırâatler ile istişhâd yöntemi gibi başlıklar tartışılmıştır. Üçüncü bölümde nahiv ve sarf konuları ele alınmış ve bu yönde Sîbeveyh'in görüşleri diğer âlimlerle mukayeseli bir şekilde değerlendirilmiş ve son olarak da tercih edilen görüş izah edilmiştir. Dördüncü bölüm ise sonuç ve önerilerden oluşmuştur. Çalışmada Sîbeveyh'in Arap dlininin (şiir, emsâl vs.) özgün yönünden hareketle Kur'ân ve Kur'ân kıraalerini de örnek vererek dile ait kuralları ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the verses and the method of istishhad and his views on recitation in Sîbeveyh's (d. 180/796) book named al-Kitâb are discussed. In the introduction part of the study, which consists of introduction, conclusion and four main parts, the subject, purpose, method and sources of the research are emphasized. In the first part, concise information about Sîbeveyh's life and scientific personality is given. In this direction, the tabakat books dealing with the life of Sîbeveyh and the studies related to him were used. In the second part, topics such as Sîbeveyh's sources, the definition of istişhâd, the verses and recitations of Sîbeveyh and the method of istişhâd are discussed. In the third chapter, syntax and usage issues are discussed and Sîbeveyh's views in this direction are evaluated comparatively with other scholars and finally the preferred view is explained. The fourth chapter consists of conclusions and recommendations. In the study, he revealed the rules of language by giving examples of the Qur'an and Qur'anic recitations, based on the original aspect of Sîbeveyh's Arabic language (poetry, example/emsile, etc.). However, when a rule belonging to the original language is not included in the Qur'an and recitations, he stated that they should be followed with the words“The Qur'an and the recitations are the sources that should be followed”.