Kronik idiopatik ürtiker hastalarında tedaviye yanıtı etkileyen faktörler
Factors affecting the treatment response in patients with chronic idiopatic urticare
- Tez No: 768607
- Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN NASIR BİNİCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Allerji ve İmmünoloji, Allergy and Immunology
- Anahtar Kelimeler: Kronik spontan ürtiker, anjioödem, antihistaminik, omalizumab, Chronic spontaneous urticaria, angioedema, antihistamine, omalizumab
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Erzurum Bölge Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 41
Özet
Kronik idiopatik ürtiker; son tanımlamalara göre kronik spontan ürtiker olarak adlandırılan 6 haftadan daha uzun süre devam eden ciltten kabarık,kaşıntılı pembemsi döküntülere hastaların yaklaşık yarısından anjioödeminde eşlik ettiği bir cilt hastalığıdır. Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanemizde 2021 ve 2022 yılları arasından Alerji ve İmmünoloji Hastalıkları Polikliniğine başvuran 18-75 yaş arası 108 kronik idiopatik ürtiker/ kronik spontan ürtiker hastası retrospektif olarak değerlendirildi. Kronik İdiopatik ürtiker tanısı almış hastaların kronik hastalıkları, sigara içme durumları, NSAİİ ile alevlenme olup olmadığı ve klinik olarak anjioödem varlığı ve laboratuvarda bakılan; total ıgE, anti tpo, ANA, crp sedim,nötrofil/lenfosit,plt/lenfosit oranları ile basamak tedavisi arasında ilişki değerlendirildi. Çalışmamıza 108 KSÜ hastası dahil edilmiş olup bunların 76'sı kadın (%70,3) ve 32'si erkektir (%29,7). Hastaların %51,8'ine anjioödem eşlik etmektedir. ANA (0-1) durumu incelendiğinde hastaların %11,1'inin pozitif olduğu gözlemlenmiştir. Crp(0-5) durumu incelendiğinde hastaların %39,8'inin pozitif olduğu gözlemlenmiştir. Sedim(0-20) durumu incelendiğinde hastaların %11,1'inin pozitif olduğu gözlemlenmiştir. Anti tpo (0-60) durumu incelendiğinde %17,5' inin pozitif olduğu gözlemlenmiştir. Hastaların 53'ü (%48,2) tekli antihistaminik tedaviye, 31'i (%29,6) çoklu antihistaminik tedaviye ve 24'ü (%22,2) omalizumab tedavisine yanıt vermiştir. Omalizumab direnci hakkında veri toplanmadığı için omalizumab direnci hakkında yorum yapılamamıştır. Sonuç olarak 108 KSÜ hastası değerlendirildiğinde anjioödem gelişen hastaların tedaviye daha dirençli olduğu, NSAİİ kullanan hastaların çoklu antihistaminik tedavisi altından ürtiker plaklarının daha çok tekrarladığı, 40'lı yaşlarda ortaya çıkan KSÜ hastalarının omalizumab tedavisine daha çok ihtiyaç duyduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Chronic idiopathic urticaria; According to the latest definitions, it is a skin disease called chronic spontaneous urticaria, which persists for more than 6 weeks and is accompanied by angioedema in approximately half of the patients with raised, itchy pinkish rashes. 108 patients with chronic idiopathic urticaria, aged between 18-75 years, who applied to the Allergy and Immunology Diseases Polyclinic in our Erzurum Regional Training and Research Hospital between 2021 and 2022, were evaluated retrospectively. Chronic diseases, smoking status, exacerbation with NSAIDs and clinical angioedema of patients diagnosed with chronic idiopathic urticaria; The relationship between total IgE, anti tpo, ANA, crp sediment, neutrophil/lymphocyte, plt/lymphocyte ratios and step treatment was evaluated. 108 CSU patients were included in our study, of which 76 (70.3%) were female and 32 (29.7%) were male. Angioedema accompanies 51.8% of the patients. When the ANA (0-1) status was examined, it was observed that 11.1% of the patients were positive. When the Crp(0-5) status was examined, it was observed that 39.8% of the patients were positive. When the sediment(0-20) status was examined, it was observed that 11.1% of the patients were positive. When the anti tpo (0-60) status was examined, it was observed that 17.5% of them were positive. Of the patients, 53 (48.2%) responded to single antihistamine treatment, 31 (29.6%) to multiple antihistamine treatment, and 24 (22.2%) to omalizumab treatment. Since data on omalizumab resistance was not collected, no comment could be made on omalizumab resistance. As a result, when 108 CSU patients were evaluated, it was seen that patients who developed angioedema were more resistant to treatment, patients usingNSAIDs had more frequent urticaria plaques under multiple antihistamine treatment, and CSU patients in their 40s needed omalizumab treatment more.