Otonom gemilerin askeri alanda kullanımı ve potansiyel etkileri
Autonomous ships in the military area usage and potential effects
  1. Tez No: 768637
  2. Yazar: BEKİR CAN KALYONCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT BİLGİLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Denizcilik, Marine
  6. Anahtar Kelimeler: Otonomi, İnsansız Deniz Aracı, Derin Öğrenme, Deniz Güvenliği, Autonomy, Human Watercraft, Deep Learning, Maritime Safety
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Denizcilik Mühendisliği ve İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Denizcilik Mühendisliği ve İşletmeleri Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Günümüz teknolojisinde insansız araçların kullanımı hemen hemen her sektörde artış gösterirken deniz dünyasında da insansız ve otonom kontrollü araçların kullanımı giderek önem kazanmaktadır. Otonomi kavramı temel olarak insan beyni gibi değişen ve gelişen, tecrübe kazanan, üretilirken tanımlanmamış durumlarla karşılaştığında dahi zekice kararlar alabilen sistemleri niteler. Otonom deniz araçları sivil ve askeri alanlarda kullanım alanı bulmaktadırlar. Denizcilik gibi zor bir sektörde otonom araçların kullanılması insan hayatının kolaylaştırılması açısından artık bir zorunluluk halini almıştır. Çalışma kapsamında öncelikle dünyada ve ülkemizde insansız deniz araçları hakkında yapılan araştırmalara yer verilmiştir. İnsansız (robotik) akıllı araçlar diye tanımlanan otonomlar ve çalışma prensipleri ile ISPS kod uygulamalarına uyumu ise literatür kapsamında inceleme konusu olarak seçilmiştir.
Özet (Çeviri)
While the use of unmanned vehicles in today's technology is increasing in almost every sector, the use of unmanned and autonomously controlled vehicles is becoming increasingly important in the maritime world. The concept of autonomy basically describes systems that change and develop like the human brain, gain experience, and can make intelligent decisions even when faced with undefined situations during production. Autonomous marine vehicles find use in civil and military fields. The use of autonomous vehicles in a difficult sector such as maritime has now become a necessity in terms of facilitating human life. Within the scope of the study, first of all, researches on unmanned sea vehicles in the world and in our country are included. Autonomous, defined as unmanned (robotic) smart vehicles, and their working principles and compliance with ISPS code applications have been chosen as the subject of review within the scope of the literature.