Tek Parti Dönemi (1930-1939) siyasi ve sosyal gelişmeler (Tan ve Ulus örneği)
Political and social developments in the Single Party Period (1930-1939) (Tan and Ulus example)
- Tez No: 768649
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLİN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Tek Parti Dönemi, Tan, Ulus, Siyasi, Sosyal Yapı, One Party Period, Tan, Nation, Political, Social Structure
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 390
Özet
Bu çalışmanın konusunu Tek Parti Döneminde 1930-1939 yılları arasında yaşanan siyasi ve sosyal gelişmeler oluşturmaktadır. Söz konusu gelişmeler Tan ve Ulus Gazeteleri kapsamında incelenmiştir. Bilindiği gibi bir ülkenin siyasi ve sosyal tarihini öğrenmede başvurulması gereken temel kaynaklar gazetelerdir. İncelenen yıllar da kitle iletişim araçlarının günümüzde ki gibi olmadığı düşünüldüğünde gazetelerin önemi daha da artmaktadır. Bu sebeplerle çalışmada temel materyal olarak Tan ve Ulus Gazeteleri kullanılmıştır. Bu gazeteler incelenen yıllar içerisinde yönetimi destekleyen yayın organları olmuşlardır. Çünkü söz konusu yıllar da basına getirilen sınırlamalar basında ki muhalefeti azaltmıştır. Ancak bu durum Tan Gazetesi için 1938 yılından itibaren değişmiş ve bu gazete yönetime muhalif olmaya başlamıştır. Gazete nüshalarına İstanbul Üniversitesi Kütüphanesinden ulaşılmıştır. Çalışmaya sınırlılık getirebilmek için tarih aralığı olarak 1930-1939 arasındaki 10 yıllık bir süreç ile Tan ve Ulus Gazeteleri seçilmiştir. Ancak çalışmada elde edilen konuların doğru yorumlanabilmesi için yalnızca incelenen 10 yıllık süreç değil Tek Parti Dönemi'nin kuruluşundan itibaren olaylar ve konular değerlendirilmeye çalışılmıştır. Olaylar ve konular dönemin şartları göz ardı edilmeden incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is the political and social developments between 1930-1939 during the Single Party Period. These developments are analyzed within the scope of Tan and Ulus Newspapers. As is known, newspapers are the main sources to be consulted in learning the political and social history of a country. Considering that the mass communication tools in the years analyzed were not the same as they are today, the importance of newspapers increases even more. For these reasons, Tan and Ulus Newspapers were used as the basic material in the study. These newspapers were the media organs that supported the administration in the years analyzed. Because the restrictions imposed on the press in the years in question reduced the opposition in the press. However, this situation changed for Tan Newspaper as of 1938 and this newspaper started to oppose the administration. Newspaper copies were obtained from the Istanbul University Library. In order to limit the study, a 10-year period between 1930-1939 and Tan and Ulus Newspapers were selected as the date range. However, in order to be able to interpret the subjects obtained in the study correctly, not only the 10-year period examined, but also the events and issues from the establishment of the Single Party Period were tried to be evaluated. Events and issues were analyzed without ignoring the conditions of the period.