Fototerapi alan yenidoğanlarda kapalı alandan ölçülen transkutan bilirubin düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of transcutaneous bilirubin levels measured from the closed area in newborns taking phototherapy
- Tez No: 768787
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK KAHVECİOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Sarılık, Yenidoğan, Hiperbilirubinemi, Transkutan Bilirubin Ölçümü, Fototerapi, Jaundice, Newborn, Hyperbilirubinemia, Transcutaneous Bilirubin Measurement, Phototherapy
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Fototerapi alan yenidoğanlarda vücudun bir bölümünün kapatılması sonrası; açık alan ve kapalı alandan ölçülen transkutan bilirubin ve total serum bilirubin seviyelerinin fototerapi öncesi, fototerapinin 24. saati ve fototerapi sonrası 8. saatte değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya postnatal 0-28 gün arasında fototerapi ihtiyacı olan term ve preterm yenidoğanlar dahil edildi. Hastaların gövdeden ve kapalı alandan (radyoopak örtü ile kapatılmış alın bölgesi) fototerapiye başlamadan önce, fototerapinin 24. saatinde, fototerapi sonrası 8. saatte eş zamanlı transkutan bilirubin ve total serum bilirubin ölçümleri yapıldı. Bu veriler istatistiksel olarak değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya alınan hastaların 34'ü (%48,6) erkek, 36'sı (%51,4) kız cinsiyetindeydi. Ortalama doğum ağırlığı 3020 ± 556 gramdı. Hastaların gestasyonel yaşı ortancası 38 (31-42) haftaydı. 17 bebek (%24,3) preterm, 53 bebek (%75,7) ise termdi. Hastaların fototerapi öncesi, fototerapinin 24. saatinde, fototerapi sonrası 8. saatte Bilicheck cihazı ile yapılan transkutan bilirubin ölçümleri ile total serum bilirubin ölçümleri arasındaki uyumluluk değerlendirildi ve istatistiksel olarak anlamlı uyumluluk olduğu tespit edildi (sınıf içi korelasyon katsayıları: 0,665; 0,520; 0,537). Sonuç: Çalışmamız sonucunda kapalı alandan ölçülen transkutan bilirubin düzeylerinin yenidoğanlarda total serum bilirubin ölçümüne yakın değerlerde olduğu saptanmıştır. Çalışmamız sonucunda sarılık değerlendirmesi için fototerapi alan hastalarda kan almak yerine kapalı alandan transkutan bilirubin ölçümünün güvenilir olabileceği düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: It was aimed to evaluate the transcutaneous and total serum bilirubin levels in open and closed areas before phototherapy, at the 24th hour of phototherapy and 8 hours after phototherapy in newborns who received phototherapy. Materials and Methods: Term and preterm newborns who needed phototherapy between postnatal 0-28 days were included in the study. Transcutaneous bilirubin and total serum bilirubin measurements were conducted on sternum and the closed area (forehead area covered with a radioopaque cover) of the patients before starting phototherapy, at the 24th hour of phototherapy, and at the 8th hour after phototherapy. This data was evaluated statistically. Results: Of the patients included in the study, 34 (48.6%) were male and 36 (51.4%) were female. The mean birth weight was 3020 ± 556 g. The median gestational age of the patients was 38 (31-42) weeks. 17 infants (24.3%) were preterm, and 53 infants (75.7%) were term. The correlations between transcutaneous bilirubin measurements made with the Bilicheck device and total serum bilirubin measurements before phototherapy, at the 24th hour of phototherapy, and at the 8th hour after phototherapy were evaluated and a statistically significant intraclass correlation was found (intraclass correlation: 0.665; 0.520; 0.537). Conclusion: As a result of our study, it was determined that the transcutaneous bilirubin levels measured in closed area were close to the total serum bilirubin measurement in newborns. As a result of our study, we presume that transcutaneous bilirubin measurement from a closed area may be reliable instead of blood collection in patients receiving phototherapy for jaundice.