Analysing Seyfi Arkan architecture with shape grammar
Seyfi Arkan mimarlığının biçim grameri ile incelenmesi
  1. Tez No: 768814
  2. Yazar: ERDİNÇ SEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LALE BAŞARIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Mimari Dil, Biçim Gramerleri, Modern Mimari, Seyfi Arkan Mimarlığı, Architectural Language, Shape Grammars, Modern Architecture, Seyfi Arkan Architecture
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tasarım Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tasarım Çalışmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu tez, Seyfi Arkan'ın konut yapılarını incelemeyi ve bu yapılar arasında ortak bir dil olup olmadığını görmeyi amaçlamaktadır. Bu kapsamda Seyfi Arkan'ın Türkiye genelinde tasarladığı mimari yapılar araştırma alanı olarak seçilmiştir. Yapılar plan organizasyonu, geometrisi ve mekânsal organizasyon açısından incelenir. Seçilen mimari eserler arasında tipik bir topolojik ve geometrik desen olup olmadığı tartışılmıştır. Bu tartışma, şekil dilbilgisi yöntemine dayanmaktadır. Şekil gramerinde elde edilen verileri desteklemek için plan üzerinde renklendirme, boşluk boyutu hesaplamaları ve boşluk hacimlerinin karşılaştırmalı yüzde hesaplamaları yapılmıştır. Bu veriler sonucunda yapılar içerisinde topolojik ilişkiler ve boyutsal analizler elde edilmiştir. Elde edilen analizlerin tartışılması sonucunda konut yapıları arasındaki yüzdelerin birbirine yakın olduğu tespit edilmiştir. Aynı zamanda, bu çalışmanın Seyfi Arkan mimarisinin daha iyi anlaşılmasına yönelik gelecekte daha derin araştırmalara yol açabileceği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to examine Seyfi Arkan's residential buildings and find out if there is a common language between these buildings. In this context, the buildings designed by Seyfi Arkan throughout Turkey are chosen as the research field. The buildings are examined in terms of plan organisation, geometry, and spatial organisation. It has been discussed whether there is a typical topological and geometric pattern among the selected architectural works. This discussion is based on the shape grammar method. Colouring, space size calculations and comparative percentage calculations of space volumes were made on the plan to support the data obtained in the shape grammar. As a result of these data, topological relations and dimensional analyses within the structures were obtained. As a result of the discussion of the analyses obtained, it has been determined that the percentages among the housing structures are close to each other. At the same time, it has been observed that this study may lead to more profound future research relating to a better understanding of Seyfi Arkan architecture.