Vehbi Süleyman Gavoçi'nin hayatı ve fıkıh eserleri
The life and fiqh works of Vahbi Sulajman Ghavizhi
- Tez No: 768904
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH YAKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Arnavutlar, Arnavut Âlimler, Vehbi Süleyman Gavoçi, Suriye, Fıkhî Kitaplar, Arnavut Fıkıhçılar, Albanians, Albanians scholars, Vahbi Sulajman Gavizhi, Syria, Fiqh Books, Albanians Fiqhists
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Arnavutlar, yüzyıllardır farklı dinlere mensup insanlarla birlikte hoşgörüye dayalı bir toplumsal anlayışa sahiptir. Bu durum, günümüzde de devam etmekte, Arnavut halkının en temel ve ayırt edici özelliğini teşkil etmektedir. 1912 yılında Arnavutluk Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla, devleti kuran devlet erkânı ve toplumun önde gelen Müslüman, Hıristiyan vb. dinî liderleri birçok temel ilke ve değerin korunmasına önem verdikleri gibi insanın temel haklarından biri olan inanç özgürlüğünün korunmasını da vurgulamışlardı. 1944 yılına kadar toplumun en temel özgürlüklerinden biri olan kendi dinî inançlarını hür bir şekilde yaşama imkânı, komünist rejimin kurulmasıyla vatandaşların elinden alınmıştır. Ülkenin komünist rejime geçmesiyle, dinlere karşı her türlü baskı ve engellenme yaşanmaya başlamıştı. Arnavutluk'ta yaşayan dinî liderler, komünist rejiminin uygulandığı diğer ülkelerdeki uygulamalardan yola çıkarak, bu rejimin dinlere karşı sert bir tutum takınacağını öngörmüşlerdi. Komünist rejim, sadece laik bir yönetim şekli olmayıp aynı zamanda insanların hayatlarından dinî inançları yok edip ateist (inançsız) bireyselliği amaçlıyordu. Nitekim bu amaçla dinî liderlerin toplumdaki otoritelerini sarsıp onları etkisiz hale getirmeye çalıştılar ve bunun için onlara karşı çeşitli baskılar ve yeri geldiğinde de şiddet uyguladılar. 1967 yılında camilerin ve kiliselerin kapatılmasıyla Arnavutluk, insanların dinî inançlarını özgürce uygulanmasının yasak olduğu ve bu hakkı onların elinden alan dünyadaki tek ülke oldu. Komünist rejimin dine karşı bu sert tutumunun sonuçlarından biri, Müslümanların kendi dinî inançlarını hür bir şekilde yaşamaları için ülkelerini terk etmek oldu. Bu nedenle Arnavutluk'tan ayrılanlardan biri Süleyman Gavoçi ve ailesidir. Ailesiyle birlikte Suriye'ye göç eden Süleyman Gavoçi, orada İslamî ilimler alanında eğitim alma fırsatı yakaladı. Süleyman Gavoçi, kendisini İslamî ilimlerde geliştirerek saygın Arnavut kökenli âlimlerinden biri oldu. Kitapları ve sohbetleriyle memleketinde yaşayan Müslümanların İslamî bilgiler hususunda bilgilenmelerine katkı sağladı. Vehbi Gavoçi, çalışmalarıyla Arnavut dünyasında bilinmekle birlikte yazdığı Arapça eserlerle dünya âlimleri tarafından tanınmış ve tezimizde belirteceğimiz gibi âlimlerin takdirini de kazanmıştır.
Özet (Çeviri)
Albanians have been living for centuries in an inter-religious harmony and coexistence, which is now the main ethnic group of our nation. With the establishment of the Albanian state in 1912, in addition to many values that the men of the state paid attention to, including prominent Muslim and Christian clerics, one of these values was the freedom of religion, as one of the rights basic human beings in any democratic society. It was part of Albanian society until the establishment of the communist regime in 1944. With the advent of communism, this process took a turn, as many Muslim and Christian clerics, who were aware and had warned of the struggle of Bolshevism and Communism against religion. The communist state was not a merely secular state, but a state that aimed at the complete denationalization of society and its transformation into an atheist society. In the first stage the violence exercised against the clergy by the communist regime limited its authority in the community and gradually made its existence impossible. Later, in 1967, the campaign for the closure of churches and mosques, made Albania the only country in the world without the rights and freedoms to practice religious beliefs. This ban caused many Albanian Muslims to leave their country in order to be free to practice their free religion, one of these people was Shaikh Vahbi Gavizhi himself who left with his family. to Syria, where he would have the opportunity to be educated and receive religious knowledge to later become one of the most past Albanian scholars and contribute with his writings and lectures to raise Islamic awareness among his people. Vahbi Gavizhi with his work and dedication, in addition to being known in the Albanian world, he also wrote a large number of works in Arabic, works which made Vahbi Gavizhi famous even among the Arab scholars where we have also received some words of their praise for Shaikh Vahbi where we will write them even within the work.