Yüksek din eğitimi alan öğrencilerin bazı dini ve ahlaki değerleri algılama düzeylerine yönelik bir araştırma (KSÜ İlahiyat Fakültesi örneği)
A research on the perception levels of some religious and material values of students with higher religious education (Example of KSU Theology Faculty)
  1. Tez No: 769010
  2. Yazar: ŞEYMA BALCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÇOBAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Değer, Ahlak, sorumluluk, helal, dürüstlük, hoşgörü, vefakârlık ve sadakat, Value, morality, responsibility, honesty, halal, tolarance, loyaltyanddevotion
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışma Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencilerinin bazı dinî ve ahlaki değerleri algılama düzeylerini tespit etmek amacıyla hazırlanmıştır. Değer ve ahlak kavramları çok geniş bir alanı kapsadığı için çalışma dürüstlük, vefakârlık ve sadakat, sorumluluk, hoşgörü ve helal kavramları üzerinden yürütülmüştür. Bu dinî ve ahlaki değerlerin genç nesil tarafından nasıl algılandığı, ne derecede hayatlarına yansıttıkları çalışmanın temel araştırma alanıdır. Çalışmada Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencilerinden %88,33 (n:227) kız öğrenci, %11,67 (n:30) erkek öğrenci yer almıştır. Tesadüfi yöntemle belirlenen örneklem grubunun (n=257) dürüstlük, sorumluluk, helal, hoşgörü, vefakârlık ve sadakat değerlerini algılama düzeyleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Uygulama 2020-2021 eğitim öğretim yılının Kasım-Mart ayları arasında gerçekleştirilmiştir. Araştırmada kullanılan soru formları Google Form'da oluşturularak Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencileri tarafından online olarak cevaplandırılmıştır. Veriler normal dağılım göstermediğinden cinsiyete göre yapılan incelemelerde Mann Whitney U testi kullanılmış; yaş, aile gelir durumu ve dindarlık değişkeni için Kruskal Wallis H testi uygulanmış; soru formları arasındaki ilişkilerin incelenmesi için ise Spearman Sıra Farkları Korelasyon analizi uygulanmış olup verilerin değerlendirilmesinde SPSS (26.0) paket programından faydalanılmıştır. Araştırma konusu olan değerler cinsiyete göre analiz edildiğinde anlamlı bir farklılaşma olmadığı tespit edilmiştir. Yaş değişkenine göre yapılan analizlerde ise helal değerinde anlamlı bir farklılık olduğu ancak diğer değerler için bir farklılık olmadığı görülmüştür. Aile gelir düzeyi değişkeni ile belirlenen değerler arasında anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir. Sorumluluk, helal ve dürüstlük değeri dindarlığa göre farklılaşırken hoşgörü değeri ile vefakârlık ve sadakat değeri dindarlığa göre anlamlı farklılık göstermemiştir.
Özet (Çeviri)
This study was prepared to determine the level of perception of some religious and moral values of the students of Kahramanmaraş Sütçü İmam University Faculty of Theology. Since the concepts of value and morality cover a very wide area, the study was carried out on the concepts of honesty, loyalty and loyalty, responsibility, tolerance and halal. The main research area of the study is how these religious and moral values are perceived by the younger generation and how much they reflect on their lives. The study included 88.33% (n:227) female students and 11.67% (n:30) male students from Kahramanmaraş Sütçü İmam University Faculty of Theology. The way of perceiving honesty, responsibility, halal, tolerance, loyalty and loyalty values of the sample group (n=257) determined by the random method was determined. The application was carried out between November and March of the 2020-2021 academic year. The questionnaires used in the research were created on Google Form and answered online by Kahramanmaraş Sütçü İmam University Faculty of Theology students. Since the data did not show a normal distribution, the Mann Whitney U test was used in the analyzes made according to gender; Kruskal Wallis H test was applied for the variables of age, family income and religiosity and the SPSS (26.0) package program was used in the evaluation of the data. When the values that are the subject of the research were analyzed according to gender, it was determined that there was no significant difference. In the analyzes made according to the age variable, it was seen that there was a significant difference in the halal value, but no difference for the other values. No significant difference was found between the family income level variable and the values determined. Responsibility, halal and honesty values differed according to religiosity, while tolerance and loyalty and loyalty values did not differ significantly according to religiosity.