Ortaöğretim öğrencilerinin okuduğu romanlarda dini ve ahlaki değerler
Religious and moral values in the novel read by high school students
  1. Tez No: 388018
  2. Yazar: ELİF SOBİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KÖYLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ortaöğretim, Roman, Dini Değerler, Ahlaki Değerler, High School, Novel, Religious, Religious Values, Moral Values
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu araştırmamızın temel amacı ortaöğretim düzeyinde öğrenim gören gençler tarafından en çok okunan romanları tespit ederek, bu romanlar içerisinden on tanesinin dini ve ahlaki değerler bakımından incelenmesidir. İncelenen bu on eser, Samsun ili içerisinde yer alan rast gele seçilmiş altı ortaöğretim kurumunda okuyan toplam 459 öğrenciye uygulanan anket sonucuna göre belirlenmiştir. Dini ve ahlaki değerler açısından incelenen eserlerde, dini değerler olarak din olgusu, Tanrı, peygamber, ahiret ve melek inancı, dua, yemin, ölüm, şükür, batıl inançlar, dini terim ve semboller gibi dini değerler tespit edilirken, ahlaki değerler olarak da hem olumlu hem de olumsuz bazı ahlaki nitelikler; örneğin adalet, doğruluk, sabır, çalışkanlık, dostluk, vefa, vs. ile yalan söylemek, aldatmak, çalmak, zina ve kötü alışkanlıklar gibi konular tespit edilmiştir. Romanlar incelendiğinde Batı Edebiyatı ile Türk Edebiyatı arasında farklılık olduğu gibi Türk edebiyatının farklı dönemlerine ait eserler arasında da farklılık olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This is the main objective of our research by identifying the most widely read novels by students at the high school, to examine the ten of these novels in terms of religious and moral values. This one works examined, in the province of Samsun located six randomly selected secondary schools implemented a total of 459 students studying in institutions is determined by the results of the survey. Religious and moral values in the works analyzed in terms of religious values as a religious phenomenon, God, prophets, afterlife and angels faith, prayer, vows, death, fortunately, superstitions , that while the religious values such as religious terms and symbols, as moral values and positive as well as some negative moral qualities; such as justice, truth, patience, diligence, friendship, loyalty, etc. to lie, cheat, steal, commit adultery and bad habits such issues have been identified. When examined as well as the differences between Western Literature of Turkish Literature it was observed that there are differences between the works of different periods of Turkish literature.