Gebelerin distresle baş etmelerinde eş desteğinin etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of spousal support in copping with di̇stress of pregnant women
- Tez No: 769057
- Danışmanlar: PROF. DR. FERDA ÖZBAŞARAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Gebelik, Distres, Eş Desteği, Ebelik, pregnancy, distress, spousal support, midwifery
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Araştırma tanımlayıcı ve ilişki arayıcı nitelikte yapılmıştır. Araştırma İstanbul İli Bağcılar İlçesinde bulunan Aile Sağlığı Merkezlerine başvuran 12. gebelik haftasının üstünde olan 300 gebe ile yapılmıştır. Araştırmanın verileri; gebelerin bilgilerinin yer aldığı "Gebe Bilgi Formu, Eş Destek Ölçeği (EDÖ), Tilburg Gebelikte Distres Ölçeği (TGDÖ) ile toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde; Normallik Testi (Kolomogorov Smirnov), Tanımlayıcı İstatistikler (Frekans Analizi, Betimsel İstatistikler), Bağımsız Grup Karşılaştırması (Bağımsız Örneklem T Testi, One-Way ANOVA), Pearson Korelasyon Analizi ve Güvenilirlik Analizi (Cronbach's Alpha) kullanılmıştır. Veriler SPSS v26.0 da analiz edilmiştir. Çalışmada gebelerin %40'ının 26-30 yaş arasında, %48,7'sinin lise, %57,7'sinin ev hanımı, eşlerinin yaş ortalaması %53'ünün 28-35 yaş arasında, %53'ünün maddi durumunun orta düzeyde olduğu ve %86,3'ünün gebeliği istediği bulunmuştur. Gebelerin TGDÖ toplam puan ortalaması 17,73±9,51 olarak bulunmuştur. TGDÖ kesme noktasına göre değerlendirildiğinde, gebelerin %16,7'sinin distres yaşadığı, %83,3'ünün distres yaşamadığı görülmektedir. EDÖ toplam puan ortalaması 68,40±12,38 olarak bulunmuştur. Tilburg gebelikte distres ölçek puanı ile eş destek ölçek puanı (r: -0.591, p≤0.001) arasında negatif yönde, normal düzeyde ilişki olduğu saptanmıştır. Çalışma sonucuna göre eş destek puanı arttıkça, gebelerin distres puanlarının azaldığı görülmektedir. Gebe takiplerinde fiziksel değerlendirmenin yanı sıra psikolojik değerlendirmenin de yapılması ve gebelerin sağlık değerlendirmesinde eş katılımının desteklenmesi ayrıca bu alanlarda girişimsel ve nitel çalışmaların yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The research was conducted in a descriptive and relationship-seeking manner. The research was carried out with 300 pregnant women over 12 weeks who applied to Family Health Centers in the Bağcılar District of Istanbul. The data of the study were collected with the "Pregnant Information Form, Spouse Support Scale (EDS), Tilburg Distress in Pregnancy Scale (TGSS), which includes information on pregnant women. In the evaluation of the data were used: Test of Normality (Kolomogorov Smirnov), Descriptive Statistics (Frequency Analysis, Descriptive Statistics), Independent Group Comparison (Independent Sample T Test, One-Way ANOVA), Pearson Correlation Analysis and Reliability Analysis (Cronbach's Alpha). The data were analyzed in SPSS v26.0. In the study, 40% of the pregnant women were between the ages of 26-30, 48.7% were high school students, 57.7% were housewives, the average age of their spouses was between 28-35 years, 53% of them had medium financial status, it was found that 86.3% wanted pregnancy. The mean TGSS total score of the pregnant women was found to be 17.73±9.51. According to the cut-off point of TGSS, 16.7% of the pregnant women experienced distress and 83.3% not. The average EDS score was found to be68.40±12.38. It was found that there was a negative normal correlation between the Tilburg pregnancy distress scale score and the spousal support scale score (r: -0.591, p≤0.001). According to the results of the study, it is seen that as the spousal support score increases, the distress scores of the pregnant women decrease. It is recommended to carry out psychological evaluation in addition to physical evaluation in pregnant follow-ups, to support the participation of the spouse in the health evaluation of pregnant women, and to conduct interventional and qualitative studies in these areas.