Ratlarda oluşturulan postoperatif yapışıklık modelinde red ginseng'in yapışıklık üzerine etkisi
The effect of red ginseng on adhesion in the postoperative adhesion model created in rats
- Tez No: 769288
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHYİTTİN TEMİZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Red ginseng, postoperatif yapışıklık, karın içi yapışıklık, Red Ginseng, postoperative adhesion, intra-abdominal adhesion
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Amaç:Postoperatif dönemde karın içinde meydana gelen yapışıklıklar cerrahların sıkça karşılaştıkları bir durumdur. Bu durum mortalitede artışa sebep olacak kadar ciddi sonuçlar doğurmaktadır. Yıllardır yapışıklığı önlemek adına çeşitli deneysel tedaviler uygulanmıştır. Yapılan deneysel çalışmaların sıklığına rağmen klinikte yaygın uygulanan bir sonuç elde edilememiştir. Red ginseng (Rg) özellikle Çin reçetesinde yer edinmiş antitümoral etkinliği olan, kardiyak fonksiyonlarında iyileşme sağlayan, erektil disfonksiyon tedavisinde etkili,antiinflamatuvar etkinliği olan bir bitkidir. Çalışmanın amacı Rg'nin postoperatif gelişen karın içi yapışıklığa olan etkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem:Çalışmada 30 rat, 10'arlı üç gruba ayrıldı. Ratlara çekal abrazyon modeli uygulandı. Abrazyon sağlanan çekum Kontrol, Serum fizyolojik ve Rg gruplarına ayrıldı. 1. grupta direkt, 2. grupta Serum fizyolojik uygulanarak, 3. grupta Rg uygulanarak batın içine alındı. İşlem sonrası 21. günde tekrar laparotomi yapıldı. Makroskopik ve mikroskobik olarak değerlendirildi. Bulgular:Çalışma esnasında 1 adet rat eksıtus olmuştur. Makroskopik olarak değerlendirmeler sonucunda anlamlı farklılık tespit edilmedi (p=0,06) . Mikroskopik olarak yapılan değerlendirmede Rg'nin inflamasyon açısından Serum fizyolojik grubuna göre etkili olduğu, vasküler proliferasyon açısından ise kontrol grubuna göre etkili olduğu , fibrozis açısından etkili olmadığı tespit edildi. Sonuç: İstatiksel veriler neticesinde Rg'nin yapışıklığı önleyici net bir etkisi tespit edilmemiştir. Daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Purpose:Adhesions that occur in the abdomen in the postoperative period are a situation that surgeons frequently encounter.This situation has serious consequences that cause an increase in mortality.Various experimental treatments have been applied to prevent adhesions for years.Despite the frequency of experimental studies, a widely applied result could not be obtained in the clinic. Red Ginseng (Rg) is a plant with antitumoral activity, which is especially in Chinese prescription, provides improvement in cardiac functions, is effective in the treatment of erectile dysfunction, and has anti-inflammatory activity. The aim of the study is to evaluate the effect of Rg on postoperative intra-abdominal adhesions. Materials and Method: In the study, 30 rats were divided into three groups of 10. Cecal abrasion model was applied to the rats. Abraded cecum was divided into Control, Serum Physiological and Rg groups. It was taken into the abdomen by direct application in the 1st group, by applying the Serum Physiological in the 2nd group, by applying Rg in the 3rd group. Laparotomy was performed again on the 21st day after the procedure. It was evaluated macroscopically and microscopically. Results: One rat died during the study. No significant difference was found as a result of macroscopic evaluations (p=0.06) . In the microscopic evaluation, it was determined that Rg was effective in terms of inflammation compared to the Serum physiological group, was effective in terms of vascular proliferation compared to the control group, but was not effective in terms of fibrosis. Conclusion: As a result of statistical data, a clear anti-adhesion effect of Rg was not detected. More comprehensive studies are needed.