Farklı beyazlatma ajanlarının diş minesinin mineral değişimi üzerindeki etkileri ve uygulama sonrasında diş rengi değişiminin değerlendirilmesi
The effects of different whitening agents on the mineral change of tooth enamel and the evaluation of TOOTH color change after application
- Tez No: 769287
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA DİLŞAD ÖZ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Diş Beyazlatma, Enerji Dağılımlı X-ışını Spektroskopisi, Mineral İçerik, Renk, Spektrofotometre, Bleaching, Colour, Energy Dispersive X-ray Spectroscopy, Mineral Content, Spectrophotometer
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu in vitro çalışmanın amacı; 5 farklı beyazlatma ajanının diş minesi üzerindeki etkilerini karşılaştırmak ve diş rengi değişimlerini değerlendirmektir. 80 adet çekilmiş, üst daimi santral veya lateral dişler köklerinin alt 2/3'ünden kesilmiştir. Örnekler 5 gruba (n=12) ayrılmıştır: (1) Opalescence Boost PF %40 (OPLB) (2) Opalescence Go %6 (OPLGO) (3) Opalescence PF %16 (OPL16) (4) Total Blanc Office H35 (TBL) (5) Cavex Bite&White %25 Office (CV). Her grup için 4 diş (toplam 20), SEM görüntülemeleri için kullanılmıştır. Tüm gruplardaki örneklerin Kalsiyum (Ca), Fosfor (P), Potasyum (K), Sodyum (Na), Magnezyum (Mg), Flor (F), Oksijen (O), Silisyum (Si), Karbon (C), Azot (N), Alüminyum (Al), Kalay (Sn), Stronsiyum (Sr), Çinko (Zn) seviyeleri SEM-EDS cihazı kullanılarak ölçülmüştür. Her grup için SEM görüntülemeleri yapılmıştır ve spektrofotometre cihazıyla (VITA Easyshade V) renk ölçümleri gerçekleştirildikten sonra beyazlatma uygulamaları üreticilerinin önerilerine göre yapılmıştır. Beyazlatma işleminden hemen sonra ve 14 gün sonra mineral içerikleri ölçümleri tekrarlanmıştır. Beyazlatmadan hemen sonra, beyazlatmadan 7 gün sonra ve beyazlatmadan 14 gün sonra ise renk ölçümleri tekrarlanmıştır. Örnekler, bekleme süreleri boyunca 37°C'de yapay tükürükte bekletilmiştir. Mineral değerleri tekrarlı ölçümlü ANOVA testi ve Friedman testi kullanılarak, renk farklılıkları ve ∆WID değerlerindeki zamana bağlı değişimleri iki yönlü karma ANOVA (two-way (5x3) mixed ANOVA) ile incelenmiştir. TBL ve CV gruplarında beyazlatmadan sonra Ca seviyeleri bakımından anlamlı bir azalma görülürken; OPLB, OPLGO ve OPL16 gruplarında anlamlı bir azalma görülmemiştir. Beyazlatmadan öncesi ile karşılaştırıldığında beyazlatmadan sonra OPLB, OPLGO, OPL16, CV gruplarında P seviyeleri bakımından anlamlı bir değişiklik görülmezken; TBL grubunda anlamlı bir azalma gözlemlenmiştir. Beyazlatmadan öncesiyle beyazlatmadan hemen sonrası karşılaştırıldığında OPLB, OPL16 ve TBL grupları diğer gruplara göre daha yüksek ∆E00 değerleri göstermiştir. OPL16, TBL, CV grupları diğer gruplara göre beyazlatmadan sonra zamana bağlı olarak renk stabilitesini daha iyi korumuştur. OPLGO grubunda, diğer gruplara göre daha az WID değeri değişimi gözlenmiştir. Renk stabilitesini en iyi koruyan TBL grubudur. Test edilen beyazlatma ajanları insan minesindeki mineral içeriğini etkilemiştir. Çalışmada kullanılan beyazlatma ajanları farklı etkinlikte renk değişimlerine sebep olmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this in vitro study was to evaluate the mineral levels and color changes on enamel after the application of 5 different bleaching agents. 80 extracted, maxillary permanent central or lateral teeth were cut from the lower 2/3 of their roots. The samples were divided into 5 groups (n=12): (1) Opalescence Boost PF 40% (OPLB) (2) Opalescence Go 6% (OPLGO) (3) Opalescence PF 16% (OPL16) (4) Total Blanc Office H35 (TBL) (5) Cavex Bite&White 25% Office (CV). Calcium (Ca), Phosphorus (P), Potassium (K), Sodium (Na), Magnesium (Mg), Fluorine (F), Oxygen (O), Silicon (Si), Carbon (C), Nitrogen (N), Aluminum (Al), Tin (Sn), Strontium (Sr), Zinc (Zn) levels were measured using SEM-EDS device. SEM images were taken for each group. After color measurements using a spectrophotometer (VITA Easyshade V), bleaching applications were conducted according to manufacturers' instructions. Mineral content measurements were repeated after bleaching and 14 days after bleaching. Color measurements were repeated immediately after bleaching, 7 days after bleaching, and 14 days after bleaching. The samples were kept in artificial saliva at 37°C during the waiting periods. Statistical analysis for mineral values were carried out using ANOVA and Friedman tests. Color and ∆WID changes were analyzed using two-way mixed ANOVA (two-way (5x3) mixed ANOVA). There was a significant decrease in Ca percentages in TBL and CV groups and no significant differences were detected in the OPLB, OPLGO, and OPL16 groups after bleaching. There was no significant difference in P percentages in OPLB, OPLGO, OPL16, CV groups after bleaching, however a significant reduction was observed in the TBL group. Immediately after bleaching, OPLB, OPL16, and TBL groups exhibited higher ∆E00 values than the other groups. OPL16, TBL, CV groups preserved their color stability better over time after bleaching compared to other groups. OPLGO group showed lower WID change than the other groups after bleaching. TBL group, preserved its color stability better than other groups over time. After the bleaching applications using five bleaching agents, differences were observed between the average mass percentages of the elements in the enamel samples. Tested bleaching agents affected the mineral content of human enamel. Bleaching agents used in the study were differently effective on enamel color change.