Kumar oynama bozukluğu tanılı hastalarda karanlık üçlü özellı̇klerı̇nı̇n duygu düzenleme güçlüğü ve bı̇lı̇şsel çarpıtmalarla olan ı̇lı̇şkı̇sı
The relationships between emotional dysregulation, cognitive distortions and dark triad personality traits in patients diagnosed with gambling disorder
- Tez No: 769308
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERİH ALTINTAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: kumar oynama, karanlık üçlü, bilişsel çarpıtma, duygu düzenleme güçlüğü, Gambling, dark triad, emotional dysregulation, cognitive distortion
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Kumar oynama daha büyük miktarda paralar kazanmak uğruna sonucu belirsiz bir olay üzerine bir miktar paranın riske edilmesi olarak tanımlanabilir. Bu davranış patolojik boyutlara ulaştığında karşımıza kumar oynamayı durduramama, yasadışı aktiviteler, iş ve aile hayatı ile ilgili problemler, kayıpların tekrar kazanılması için tekrar kumar oynanması gibi davranışlar çıkar. Narsisizm, Makyavelizm ve psikopatiyi barındıran karanlık üçlü kişilik özelliklerinin madde ile ilişkili olan veya davranışsal bağımlılıklarla ilişkisi gösterilmiştir. Duygu düzenleme güçlüğü ve bilişsel çarpıtmaların da kumar oynama bozukluğunda (KOB) rol aldığı bilinmektedir. Çalışmamızda, KOB'da karanlık üçlü özelliklerinin duygu düzenleme güçlüğü ve bilişsel çarpıtmalarla olan ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza İstanbul Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne tedavi amacıyla başvuran ve çalışmaya katılmayı kabul eden, DSM 5 kriterlerine göre KOB tanısı almış olan 101 erkek dahil edilmiştir. Katılımcılardan Sosyodemografik Veri Formu, South Oaks Kumar Tarama Testi (SOKTT), Kısaltılmış Karanlık Üçlü Ölçeği (KKÜÖ), Duygu Düzenlemede Zorluklar Ölçeği (DDZÖ) ve Bilişsel Çarpıtma Ölçeği (BÇÖ) uygulanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde www.e-picos.com, New York yazılımı kullanılmıştır. Bulgular: Katılımcıların ölçek skorları arasındaki ilişkilere bakıldığında karanlık üçlü özellikleri ve duygu düzenleme güçlüğü arasında anlamlı pozitif yönlü bir ilişki bulunmuştur. Karanlık üçlü özellikleri ile bilişsel çarpıtmaların arasında da anlamlı pozitif yönlü bir ilişki saptanmıştır. Narsisizm ile duygu düzenleme güçlüğü arasında anlamlı bir ilişki saptanmamışken, Makyavelizm ve psikopatinin duygu düzenleme güçlüğü ile anlamlı, pozitif yönlü bir ilişkisi olduğu görülmüştür. Karanlık üçlü özelliklerinin bilişsel çarpıtmalar ile arasında anlamlı pozitif yönlü bir ilişki saptanmıştır. Narsisizm ile bilişsel çarpıtmalar arasında anlamlı bir ilişki yokken, Makyavelizm ve psikopatinin bilişsel çarpıtmalarla pozitif yönlü bir ilişkisi mevcuttur. Sonuçlar: Çalışmamızda tedavi arayışındaki 101 KOB tanılı bireyde narsisizm, Makyavelizm ve psikopati eksenlerini barındıran karanlık üçlü özelliklerinin duygu düzenleme güçlüğü ve bilişsel çarpıtmalarla ilişkisi araştırılmıştır ve tartışılmıştır. Duygu düzenleme güçlüğü ve bilişsel çarpıtmaların KOB'un tedavisinin gidişatında üzerinde durulması gereken ve tedaviye cevabı olumsuz yönde etkileyebilecek özellikler olduğu, tedavide göz önünde bulundurulduklarında KOB'un prognozunu da olumlu yönde etkileyebileceği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective: Gambling can be defined as risking a certain amount of money on an event of uncertain outcome in order to win larger sums of money. When this behavior reaches pathological dimensions, we encounter behaviors such as not being able to stop gambling, illegal activities, problems with work and family life, and gambling again to regain the lost. The dark triad personality traits including narcissism, machiavellianism and psychopathy have been shown to be associated with substance or behavioral addictions. Emotion dysregulation and cognitive distortions are also known to play a role in gambling disorder. In our study, it was aimed to examine the relationship between dark triad features and cognitive distortions in gambling disorder. Materials and Methods: 101 men who applied to the İstanbul Erenkoy Mental And Nervous Diseases Training And Research Hospital for treatment and agreed to participate in the study and were diagnosed with Gambling Disorder according to DSM 5 criteria were included in our study. Participants were asked to answer questions on the Sociodemographic Data Form, South Oaks Gambling Screening, Short Dark Triad Scale, Difficulties in Emotion Regulation Scale, and Cognitive Distortion Scale. The software www.e-picos.com, New York was used to evaluate the data. Results: When the relationships between the scale scores of the participants were examined, a significant positive relationship was found between the dark triad characteristics and difficulty in emotion regulation. A significant positive relationship was also found between dark triad features and cognitive distortions. While no significant relationship was found between narcissism and difficulty in emotion regulation, it was observed that machiavellianism and psychopathy had a significant and positive relationship with dysregulation of emotion. A significant positive correlation was found between dark triad features and cognitive distortions. While there is no significant relationship between narcissism and cognitive distortions, there is a positive relationship between machiavellianism and psychopathy with cognitive distortions. Conclusions: In our study, the relationship between the dark triad traits - narcissism, machiavellianism and psychopathy- and emotional dysregulation and cognitive distortions was investigated and discussed in 101 individuals diagnosed with gambling disorder seeking treatment. Emotion dysregulation and cognitive distortions were thought to be features that should be emphasized in the course of the treatment of gambling and may negatively affect the response to treatment. When taken into consideration in treatment, this may also positively affect the prognosis of gambling disorder.