Prevalence hepatitis C virus and contributing factors in the elderly patient in hemodialysis unit in lraq
Irak'ta hemodiyaliz ünitesinde yatan yaşlı hastalarda hepatit C virüs prevalansı ve katkıda bulunan faktörler
- Tez No: 769307
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAŞAR KEMAL YAZGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemodiyaliz Hastaları, Hepatit C Virüsü Prevalansı, Risk Faktörleri, yaşlı, Hemodialysis Patients, Prevalence of Hepatitis C Virus, Risk Factors, elderly
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Hemodiyaliz hastalarında hepatit C virüs prevalansının ve ilişkili risk faktörlerinin belirlenmesi. Metodoloji: Tanımlayıcı kesitsel bir çalışma 22 Şubat 2022 ve 22 Mayıs 2022 tarihleri arasında Thi-Qar/Al-Hussein Eğitim Hastanesi ve Al-Nasiriya Eğitim Hastanesi'ndeki iki diyaliz merkezinden toplanmıştır. Örneklem büyüklüğü 130 hemodiyaliz hastası olup 103'ü negatif, 27'si hepatit C virüsü için pozitiftir. Veriler Araştırma verileri 3 bölümden oluşan anket kullanılarak toplanmıştır. Sosyodemografik form: Formda yaş, cinsiyet belirlemeye yönelik 10 soru bulunmaktadır. Medeni durum, eğitim düzeyi, maddi durum, ikamet, sigara, alkol, haftalık hemodiyaliz süresi ve hemodiyaliz saatlerinin süresi, İkinci bölüm: araştırma: AST, ALT, Albümin düzeyi ve GGT. Üçüncü bölüm: hepatit C prevalansının risk faktörleri hakkında sorular. Yanıt seçenekleri, 1 (Hayır) ile 2 (Evet) arasında değişen iki noktalı Cronbach tipi bir ölçeğe dayanmaktadır. Veriler, Statistical Package for Social Science (IBM SPSS) sürüm 25.0 kullanılarak tanımlayıcı ve çıkarımsal istatistiksel yaklaşımlar kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Bulgular, (60-64) yaş gruplarının toplam çalışma örnekleminin%51,5'ini oluşturduğunu, erkeklerin %72,3'ünü oluşturduğunu, yani örneklemin çoğunluğunun evli olduğunu, aynı zamanda okulla ilgili ilkokul mezunu olduğunu eğitim düzeyi ise %43.1 olduğunu göstermiştir. Öneriler: Çalışma, hemodiyaliz hastalarının hepatit C virüsü kapma olasılıklarını artırabilecek faktörlere ilişkin farkındalıklarını artırmak için eğitici eğitim oturumlarının teşvik edilmesini önermiştir.
Özet (Çeviri)
Objectives: Identification of hepatitis C virus prevalence and associated risk factors among hemodialysis patients. Methodology: A descriptive cross-sectional study was conducted at Between February 22, 2022, and May 22, 2022, data was collected from two dialysis center in Thi-Qar/Al-Hussein Teaching Hospital and Al-Nasiriya Teaching Hospital. sample size were 130 patients on hemodialysis included 103 were negative and 27 were positive for hepatitis C virus, Data were Research data were collected by using of questionnaire composed of 3 parts: Socio-demographic form: The form has 10 questions to establish age, gender, marital status, educational level, financial situation, resident, smoking, alcohol, duration of hemodialysis weekly, and duration of hemodialysis hours, Second part :investigation :AST ,ALT , Albumin level and GGT. Third part: questions about risk factors of prevalence of hepatitis C the Response options are based on a two-point Cronbach-type scale ranging from 1 (No) to 2 (Yes). Data were analyzed through the application of descriptive and inferential statistical approaches by using Statistical Package for Social Science (IBM SPSS) version 25.0. Results: The findings indicated that age are (60-64) years within age groups account for (51.5%) from total study sample and male 72.3%, So and majority of study sample were marriage also have primary school related to level education accounted for 43.1%. Recommendations: The study recommended to Encouraging educational training sessions intended at enhancing hemodialysis patients' awareness of factors that can increase their likelihood of getting the hepatitis C virus.