Primer infertil hastalarda klomifen sitrat + HCG + IUI tedavisinin başarısına etki eden faktörlerin araştırılması
Researching the factors that affect the success of clomifen citrate + HCG + IUI treatment
  1. Tez No: 769398
  2. Yazar: ÖZGÜR DENİZ KÖŞÜM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HACER CAVİDAN GÜLERMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Klomifen, infertilite, inseminasyon, Clomiphene, infertility, insemination
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Amaç: Araştırmamızda klomifen sitrat (CC) + egzojen rekombinant insan koryonik gonadotropini (HCG) + intrauterin inseminasyon (IUI) tedavisinin başarısını etkileyen faktörleri araştırarak bu tedavinin hangi hasta gruplarında prognozunun iyi olacağını, hangi hasta gruplarında başarı şansının düşük olduğunu ve alternatif tedavilerin öncelikli düşünülmesi gerektiğini öngörebilmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada Eylül 2020 – Eylül 2022 tarihleri arası 2 senede Ankara Şehir Hastanesi infertilite polikliniklerine primer infertilite şikayeti ile başvuran 18-40 yaş arası kadın hastalar arasında. klomifen sitrat kullanılarak ovulatuvar yanıt alınanlarda HCG + IUI tedavisi uygulanmış 410 hastanın toplam 664 siklusu retrospektif olarak taranmıştır ve veriler incelenerek gebelik oranlarına etki eden faktörler araştırılmıştır. Bulgular: Elde ettiğimiz verilere göre klomifen sitratla ovulasyon indüksiyonuna ovulatuvar yanıt oranı vücut kitle indeksi (BMI) değeri arttıkça azalmaktadır (p 0,05). Siklus başına gebelik oranı %17,1 bulunmuştur. Hasta başına kümülatif gebelik oranı %26,4 bulunmuştur. Gebeliklerin %95,9'unun ilk 2 siklusta elde edildiği, 3. Siklusta siklus başına gebelik oranının %5,6'ya düştüğü bulunmuştur. Sonuç: Çalışmamızda sperm morfolojisinin, sayısının ve hasta yaşının IUI tedavisinde gebelik öngörüsünde en etkili faktörler olduğu gösterilse de hangi hastalarda CC + IUI tedavisinin daha fazla sayıda denenebileceği, hangi hastalarda gonadotropinlere ve in vitro fertilizasyon'a (IVF) daha erken geçilmesi gerektiğini daha net anlayabilmek için çok sayıda geniş çaplı, prospektif çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: In our study, we aimed to investigate the factors affecting the success of clomiphene citrate + HCG + IUI treatment, to predict which patient groups would have a good prognosis, in which patient groups the chance of success would be low and alternative treatments should be considered primarily. Material and Method: In this study, female patients aged 18-40 years who applied to Ankara City Hospital infertility outpatient clinics between September 2020 and September 2022 with the complaint of primary infertility. A total of 664 cycles of 410 patients who had an ovulatory response using clomiphene citrate and treated with HCG + IUI were screened retrospectively, and the factors affecting pregnancy rates were investigated by examining the data. Results: According to the data we obtained, the success rate of ovulation induction with clomiphene citrate decreases as the BMI value increases. (p 0.05). It was found that 95,9% of the pregnancies were obtained in the first 2 cycles, and the pregnancy rate per cycle decreased to 5.6% in the third cycle. Conclusion: Although our study showed that sperm morphology, sperm number and patient age are the most effective factors in the prediction of pregnancy in IUI treatment, a large-scale, prospective study was needed in order to better understandxi which patients CC + IUI treatment can be tried more often and which patients should be switched to gonadotropins and IVF earlier.