Küçük sanayi işletmelerinde finansal okuryazarlık üzerine bir araştırma: Kütahya ili örneği
A research on financial literacy of small industrial enterprises; Case of Kütahya province
  1. Tez No: 769744
  2. Yazar: MUHAMMED MUSTAFA ERDEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA MESUT KAYALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Finans, Finansal Araçlar, Finansal Kavramlar, Finansal Okuryazarlık, Sanayi, Finance, Financial Concepts, Financial Instruments, Financial Literacy, Industry
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bireylerin değişen ve gelişen mevcut sosyoekonomik şartlarında, kullanılabilir finansal ürün ve hizmetlerin artışı ile bu yelpazenin çeşitliliğini ve karmaşık olan durumu kontrol altına alabilmek ve yaşamı sürdürebilmek için finansal okuryazarlık yeteneklerini ilerletmeleri gerekliliği bir zorunluluk halini almıştır. Finansal okuryazarlık yeteneklerine sahip olmak; finansal sıkıntıları öngörerek gidermek ve gönenç içerisinde bir yaşamı sürdürülebilir kılmak açısından önem arz etmektedir. Bu araştırmada finansal okuryazarlık kavramı, gerekliliği ve önemi, Türkiye ve dünyada finansal okuryazarlık çalışmaları, sanayi, sanayi bölge çeşitleri araştırılarak yazılmıştır. Finansal okuryazarlık ve sanayi kavramlarının önemleri insanlığa ve bireylere olan katkıları anlatılmıştır. Çalışma kapsamında araştırma evreni olarak Kütahya Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren Küçük Sanayi işletmeleri seçilmiş ve kolayda örnekleme yöntemi ile esnaflar ziyaret edilerek anket çalışması yapılmıştır. Çalışma kapsamında 208 katılımcıya ulaşılmıştır. Çalışmada katılımcıların finansal kavram bilgisi, finansal araç bilgisi ve finansal okuryazarlık düzeyi ölçülerek kullanılan demografik ve finansal bazı varyasyonlara göre değişip değişmediği Bağımsız T testi ve Tek yön varyans (ANOVA) yöntemi ile belirlenmiştir. İşçi/çalışanları için teşvik kullananların, bir sonraki yıl için bütçe hazırlayanların finansal kavram bilgisi, finansal araç bilgisi ve finansal okuryazarlık düzeylerinin anlamlı düzeyde daha yüksekken Şahıs işletmesi sahiplerinin ve Teşvikler Hakkında Bilgi Kaynağının ailesi olduğunu ifade edenlerin anlamlı düzeyde daha düşük bir seviyede seyrettiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
It has become a necessity for individuals to improve their financial literacy skills in order to be able to control the diversity and complex situation of this spectrum and to sustain life with the increase in available financial products and services in the changing and developing current socioeconomic conditions. Having financial literacy skills; It is important in terms of predicting and eliminating financial problems and making a prosperous life sustainable. In this research, the concept of financial literacy, its necessity and importance, financial literacy studies in Turkey and the world, industry, industrial region types were researched. The importance of financial literacy and industry concepts and their contributions to humanity and individuals are explained. Within the scope of the study, the small sized enterprises in the Kütahya Industrial Zone were selected as the research universe and a survey was conducted by visiting the tradesmen with the convenience sampling method. Within the scope of the study, 208 participants were reached. In the study, the financial concept knowledge, financial instrument knowledge and financial literacy level of the participants were measured, and it was determined by the Independent T test and One-way variance (ANOVA) method whether they changed according to some demographic and financial variations used. It was observed that those who use incentives for their workers/employees and those who prepare a budget for the next year have a significantly higher level of financial concept knowledge, financial instrument knowledge and Financial literacy, while those who state that the sole proprietorship and Information Source about Incentives are their family are at a significantly lower level.