2010-2014 yılları arasında sokak çocuklarına Maltepe Üniversitesinde verilen akran temelli terapötik grup desteğinin odak grup görüşmesi ile takibi: SOYAÇ Modeli
Follow-up research of peer-based therapeutic group support provided to street children at Maltepe University between 2010-2014 with focus group meeting: SOYAÇ Model
- Tez No: 769755
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAVVA ÖZDEN BADEMCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: sokakta yaşayan çocuklar, gelişimsel travma, travma bilgisine dayalı müdahale, bedenlenen sosyal adalet, SOYAÇ modeli, children living on the street, developmental trauma, trauma-informed practice, embodied social justice, SOYAÇ model
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Sokak çocuğu olgusu, Türkiye'nin ve de dünyanın önemli toplumsal sorunlarından biridir. Sokakla bağı olan çocukların yaşantıları boyunca karşılaştığı olumsuz çocukluk deneyimleri, çocuklarda bedensel, zihinsel, sosyal ve duygusal açılardan uzun vadeli etkiler yaratmaktadır. Bu nedenle, sokakla bağı olan çocuklara yönelik müdahale programları planlanırken ihtiyaçları olan tüm faktörler göz önünde bulundurulmalıdır. Türkiye'de sokak çocuklarına yönelik çalışmalar, devlet kurumları ve sivil toplum kuruluşlarınca yürütülmektedir. Konu hakkında çalışmalar yapan kuruluşlardan biri olan SOYAÇ, travma bilgisine dayalı uygulamalar oluşturarak, suça sürüklenmiş ve suç mağduru olmuş, sokakta yaşayan veya yüksek risk altında bulunan çocukları desteklemek amacıyla Maltepe Üniversitesi bünyesinde kurulmuştur. 2010-2014 yılları arasında SOYAÇ ve o yıllarda hizmet vermekte olan SHÇEK iş birliği ile gerçekleştirilmiş olan“Çocuklarla Birlikte Projesi”, toplum temelli, travma bilgisine ve akran ilişkisine dayalı bir bakış açısıyla yürütülmüştür. Bakım aldıkları kurumlardan Maltepe Üniversitesi'ne gelen 14-17 yaş aralığındaki 35 erkek çocuk burada çeşitli eğitimlere, aktivitelere ve atölye çalışmalarına katılmıştır.“Çocuklarla Birlikte Projesi”nin temel amacı, bütüncül bir yaklaşımla çocukların sorunlarını patolojize etmeden psikososyal gereksinimleri başta olmak üzere, çocukların davranış ve tepkilerini anlayarak deneyim, fikir ve duygularına bakmaktır. Bu araştırma, 2010-2014 yılları arasında“Çocuklarla Birlikte Projesi”ne katılan 7 katılımcıyla odak grup görüşmeleri ve derinlemesine görüşmeler yapılarak proje süresince sağlanan psikososyal desteğin, projenin bitiminden bu zamana kadar geçen yedi yıl boyunca yaşamlarındaki etkilerini derinlemesine keşfetmeyi amaçlamaktadır. Katılımcılarla yapılan görüşmeler sonucunda elde edilen veriler, tematik analiz yöntemleri ile keşfedilmiştir. Analizler sonucunda,“bağlanma ilişkisinin tesisi yoluyla akran temelli terapötik grup desteği”ana başlığı altında“ilişkinin iyileştirici gücü”,“üniversiteye gelme:terapötik mentoring”,“çocuğun aktif katılımı:'adam yerine koyulduk'”,“hayata hazırlama”,“keşke”ana temalarına ulaşılmış ve bu temalar kuramsal bilgiler ışığında yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda, projenin katılımcıların güvenli ilişkiler kurma yeterlilikleri, kişisel gelişimleri, iyi oluş halleri, geleceğe dair düşünceleri, benlik algıları, mesleki ve akademik gelişimleri üzerindeki uzun vadeli olumlu etkileri görülmüştür. Sosyal adalet sistemlerindeki eksiklikler göz önünde tutularak, bedenlenen sosyal adalet bakış açısıyla uygulanan toplum temelli ve travma bilgisine dayalı müdahalelerin bireyler üzerindeki sürdürülebilir etkisi ortaya koyulmuştur. Sokakla bağı olan çocuklar ile yapılan çalışmaların işlevsel olabilmeleri ve sürdürülebilir etkiler bırakabilmeleri için devlet kurumlarının, sivil toplum kuruluşlarının ve üniversitelerin iş birliği içinde çalışarak toplum temelli ve travma bilgisine dayalı müdahale stratejileri geliştirmeleri önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The notion of street children is one of the most fundamental issues in the world and Turkey. The adverse childhood experiences that street-involved children are exposed to in their lives yield to long-term impacts in terms of physical, cognitive, social, and emotional aspects on the children. Therefore, all the factors that they need should be considered when planning the intervention programs of the street-involved children. The works towards street children are carried out by the state institutions and non- governmental organizations in Turkey. SOYAÇ, one of the organizations studying the phenomenon, was founded within Maltepe University to support the children who are victims of crime and have gotten involved in juvenile delinquency; and who are living on the streets or being at high risk by forming practices within the scope of trauma- based knowledge. The“Together with Children”project was carried through by the collaboration of SOYAÇ and SHÇEK, which was serving those years, from a society, attachment and trauma-based perspective. 35 boys between the ages of 14-17, who came to Maltepe University from the institutions they received care, attended various pieces of training, activities, and workshops here. The“Together with Children”project aims to look at children's experiences, ideas and emotions by understanding their behavior and reactions, especially their psychosocial needs, without pathologizing their problems via adapting an integrative approach. This research aims to find out the profound effects of the psychosocial support provided during the project on 7 participants lives' who involved in the“Together with Children”project between 2010-2014, within seven-year duration lasted from the beginning to the end of the project by conducting focus-group interviews and in-depth interviews. The data obtained as a result of the interviews with the participants were found out with thematic analysis method. As the result of the analyses, main themes wich are“the healing power of capasity”,“coming to university: therapeutic mentoring”,“active participation of child:'to be seen as man'”,“readiness for life”,“if only”were located under the main term of“peer-based therapeutic group support through the establishment of attachment relationship”and these themes were interpreted in the light of theoretical frameworks. Results indicated the long-term positive effects of the project on the participants' in terms of their ability to establish secure relationships, personal development, well- being, reflections about the future, self-perceptions, and professional and academic development. In addition, the sustainable impact of community-based and trauma-based interventions on individuals has been revealed when applied via the embodied social justice perspective which is taking the deficiencies in social justice systems into account. Therefore, it is recommended that government institutions, non-governmental organizations and universities develop community-based and trauma-based intervention strategies by working in cooperation in order for the work with street-involved children to be functional and to have sustainable impacts.