Yayıncılığın değişimi; Uydu'dan dijitale yeni nesil yayıncılık
Change of broadcasting; New generation broadcasting from satellite to digital
  1. Tez No: 769983
  2. Yazar: ELİF ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DENİZ YENGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Television, New media, Youtube, Rating, Audience
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yeni Medya ve İletişim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Medya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Televizyon, evreni küçülterek ulaşılabilir duruma getirmektedir. Uzakların yakın olmasını sağlayarak, uzaktan görme isteğini beslemektedir. Televizyon anlatısı betimleyici işlevi oluşturmaktadır. İnternetin televizyon ile bağlantılı hale gelmesinden sonra izleyiciye etkileşim imkânı sağlamaktadır. Görüntü ve ses teknolojilerinin ilerlemesi, internet bağlantısının sağlanması ile televizyonu sıradan bir cihaz olmaktan çıkarıp etkileşimli ve zamansız hale getirmektedir. Kişisel ve toplumsal şartlar etkileşime geçilecek kitle iletişim aracını şekillendirmektedir. Alıcıdan gelen verileri işleyen televizyon yayınları, teknolojinin gelişmesiyle cep telefonu, tablet ve bilgisayarlardan tüketilmektedir. Yeni medya teknolojileri, televizyonu istediğimiz an ve yerde izlememize olanak sağlamaktadır. Uygun fiyatlı video kameralar ve video düzenlenme yazılımları ile bireysel içerik üretmeyi ve canlı yayın yapmayı mümkün kılmaktadır. YouTube ve benzeri platformlar kullanıcılarına video paylaşım hizmetini sunmaktadır. Bazı canlı yayın içerikleri, televizyon broadcast cihazları kullanımıyla uyduya çıkarılan yayınlar downlink yapılarak sunulmaktadır. Bu yayınlar aynı anda hem televizyondan hem de video tabanlı yeni medya ortamlarından izlenebilmektedir. Ulaşılabilirlik, etkileşim ve eşzamanlılık özelliklerinin kısıtlı olduğu televizyon yine de kitle iletişim araçları içerisinde varlığını devam ettirmektedir. Bu çalışma geleneksel medya ve yeni medya canlı yayınları arasındaki yakınsamadan kaynaklanan yanılsama üzerine inşa edilmiştir. Çalışmanın amacı televizyon ve yeni medya literatür üzerinden incelenerek, Teknofest 21' canlı yayını örneğinden yeni yayıncılık yanılsamasını kapsamaktadır. Çalışma içerisinde, TRT Haber ve Teknofest youtube kanallarında yer alan Teknofest 21' yayınları reyting ve tıklanma olarak içerik analizi bağlamında hedef kitlenin izleme tercihleri incelenmiştir. Anahtar Kelimeler; Televizyon, Yeni medya, Youtube, Reyting, İzleyici,
Özet (Çeviri)
Television, making the universe accessible by making it smaller. It feeds the desire to see far by ensuring that the distances are close. The television narrative constitutes a descriptive function. After the internet becomes connected with television, it provides the audience with the opportunity to interact. The advancement of video and audio technologies, with the networks of internet networks, makes television from being an ordinary device to interactive and timeless. Personal and social limitations shape the mass media to be passed. Overview television broadcasts from the receiver are consumed from mobile phones, tablets and computers with the news obtained. New media technologies allow us to use television and watch it everywhere. It makes it possible to produce individual content and broadcast live with affordable video cameras and video editing software. YouTube and similar platforms provide users with video sharing services. Some live broadcast content, satellite broadcasts downlink is configured with the use of television broadcast equipment. These broadcasts can be watched on television and video-based new media at the same time. Television, where accessibility, interaction and spatial dwellings are limited, still continues to be found in the mass media. This study is built on the illusion of convergence between traditional media and new media live broadcasts. The aim of the study is examined through television and new media literature, and includes the illusion of new broadcasting from the live broadcast example of Teknofest 21. Within the study, the content analysis study of Teknofest 21' broadcasts on TRT Haber and Teknofest youtube channels as ratings and clicks affects the viewing preferences of the target audience.