Eğitim felsefesi dersinde dijital hikaye kullanımının öğretmen adaylarının tutumlarına etkisi ve öğrencilerin derse ilişkin görüşleri
The effect of the use of digital stories in the educational philosophy course on the attitudes of teacher candidates and the students' opinions on the course
- Tez No: 770004
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PERİHAN ULUCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dijital hikaye, eğitim felsefesi, tutum, Digital story, educational philosophy, attitude
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu araştırmanın amacı eğitim felsefesi dersinde dijital hikaye kullanılmasının öğretmen adaylarının eğitim felsefesi dersine yönelik tutumlarına etkisini belirlemek ve öğrencilerin eğitim felsefesi dersi ile dijital hikayelere ilişkin görüşlerini belirlemektir. Araştırmada nicel ve nitel yöntemin bir arada kullanıldığı karma araştırma yönteminden açımlayıcı desen kullanılmıştır. Araştırmanın nicel kısmında ön test son test kontrol gruplu yarı deneysel desen seçilmiştir. Deney ve kontrol grupları rastgele oluşturulmuştur. Araştırmanın çalışma grubunu 2021- 2022 eğitim öğretim yılı bahar dönemi Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Eğitim Felsefesi dersini alan 1.sınıf öğrencilerinden özel eğitim ve PDR bölümleri oluşturmaktadır. Çalışma toplam 58 öğrenci ile yapılmıştır. Öğrencilerin eğitim felsefesi dersine yönelik tutumlarını belirlemek amacıyla eğitim felsefesi dersi tutum ölçeği geliştirilmiş ve ön test- son test olarak uygulanmıştır. Deney grubuna 6 hafta süre ile geliştirilen dijital hikayeler izletilmiştir. Kontrol grubunda ise programa uygun olarak eğitim felsefesi dersi işlenmiştir. Çalışmanın nicel verilerinin analizi SPSS 23 ve LISRELL 8.7 paket programları kullanılarak çözümlenmiştir. Çalışmanın nitel kısmında öğrencilerin dijital hikaye uygulamasına ilişkin görüşlerinin toplandığı yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Elde edilen veriler betimsel analiz yoluyla açıklanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre dijital hikaye uygulanan deney grubunun eğitim felsefesi dersine tutumu artmıştır. Deney ve kontrol grupları karşılaştırıldığında ise kontrol grubu öğrencilerinin derse yönelik tutumları deney grubuna göre daha fazla arttığı görülmüştür. Görüşme sonuçları incelendiğinde öğrencilerin genel olarak dijital hikayeye karşı olumlu tutum geliştirdikleri görülmüştür. Görüşme yapılan öğrencilerin çoğu bir eğitim felsefesi benimsemelerinde dijital hikayelerin etkili olduğunu belirtmişlerdir. Öğrencilerin geneli dijital hikayelerin dikkat çekici olduğunu, konuyu daha akılda kalıcı hale getirdiğini, kavramları somutlaştırdığını, eğlenceli olduğunu ve derste teknoloji ile iç içe olan yöntem görmekten hoşnut olduklarını belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to reveal the effect of using digital stories in the philosophy of education course on the acquisition of philosophy of education by measuring the attitudes of pre-service teachers towards the philosophy of education course. In the research, an explanatory design, which is a mixed research method in which quantitative and qualitative methods are used together, was used. In the quantitative part of the study, a quasi-experimental design with pre-test post-test control group was chosen. Experimental and control groups were randomly formed. The study group of the research consists of the special education and PCG departments of the first year students who take the Philosophy of Education course at Nevşehir Hacı Bektaş Veli University, Education Faculty, in the spring term of the 2021-2022 academic year. The study was conducted with a total of 58 students. In order to determine the attitudes of the students towards the philosophy of education course, the philosophy of education course attitude scale was developed and applied as a pretest-posttest. Digital stories developed for 6 weeks were watched by the experimental group. In the control group, the philosophy of education course was taught in accordance with the program. The analysis of the quantitative data of the study was analyzed using SPSS 23 and LISRELL 8.7 package programs. In the qualitative part of the study, a semi-structured interview form was used to collect the opinions of the students about the digital story application. The data obtained were explained through descriptive analysis. According to the results of the research, the attitude of the experimental group to the philosophy of education course increased. When the experimental and control groups were compared, it was seen that the attitudes of the control group students towards the lesson increased more than the experimental group. When the interview results were examined, it was seen that the students generally developed a positive attitude towards the digital story. Most of the interviewed students stated that digital stories were effective in adopting an educational philosophy. The students in general stated that digital stories are remarkable, make the subject more memorable, concretize the concepts, are fun, and are pleased to see the method intertwined with technology in the lesson.