Jacques Derrida'nın batı metafiziği eleştirisi üzerine
On Jacques Derrida's criticism of western metaphysics
- Tez No: 770032
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EVREN ERMAN RUTLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Yapısöküm, mevcudiyet, yazı-söz, konukseverlik, Deconstruction, esse, writing-speech, hospitality
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Batı metafiziği temelde hakikatin kaynağı ve onun elde edilişi üzerine yoğunlaşmakta, bu özelliğiyle diğer konulardan ve alanlardan farklılaşmaktadır. Batı metafiziğinin temelindeki mutlak hakikat arayışı algısı tüm felsefe tarihine sirayet etmiştir. Mutlak bir hakikat arayışı algısı, daha çok kişiye teminat, toplumda da bir dayanışma ve uzlaşım sebebiyle aranmaktadır. Kesinlik, zorunluluk ve evrensellik iddiasını barındıran mutlak hakikat fikri, Batı metafiziği algılanışında önemli bir etkendir. Ancak bu istek ve beklenti, Derrida'nın Batı metafiziği eleştirilerinde de ifşa etmeye çalıştığı gibi şiddet doğuran bir nitelik arz etmektedir. Jacques Derrida ahlaktan siyasete kadar her alana sirayet eden felsefesi ile çeşitli kavramlar üretmiştir ve ürettiği kavramlarla konuşan bir filozoftur. Derrida Batılı düşünce biçiminin hâkim olduğu alanlara karşı yeni bir okuma pratiği hayata geçirmiştir. Derrida felsefesinin en önemli kavramlarından ve felsefesinin çıkış noktasından biri olan yapısöküm (dekonstrüksiyon) kavramıyla söz konusu okuma pratiğini gerçekleştirmiştir. Bu kavramı Batılı düşünce sistemindeki bir kavramı diğer kavrama göre önceleyen düalist yapıların temelindeki şiddeti açığa çıkarmak için kullanmıştır. Bu düalist yapıların en belirgini yazı-söz karşıtlığıdır. Jacques Derrida'nın eleştirdiği geleneksel felsefe bu karşıtlık üzerine kurulmuştur. Derrida Batı metafiziği eleştirilerini de bu minval üzerinden gerçekleştirmiştir. Bu çalışmada Derrida'nın Batı metafiziği olarak adlandırılan geleneksel kuramı nasıl eleştirdiği ve böyle bir teoride şiddetin nasıl tezahür ettiği incelendi.
Özet (Çeviri)
Western metaphysics mainly concentrates on the source of truth and upon its attainment, and with this feature, it differs from other subjects and fields. The perception of absolute truth-seeking on the basis of Western metaphysics has permeated the entire Western metaphysics tradition. This is sought for as a guarantee to more people, and for a solidarity and consensus in society. A perception of absolute truth-seeking is also sought for as a guarantee to more people, and for a rapport and compromise in society. The idea of absolute truth, which contain within itself the claim of certainty, necessity and universality, is an important factor in the perception of Western metaphysics. However, this desire and expectation has a nature that leads to violence, as Derrida tries to reveal in her criticism of Western metaphysics. Jacques Derrida has produced various concepts with his philosophy that spreads to every field from morality to politics and is a philosopher who speaks with the concepts he produces. Derrida has actualized a new reading practice against the areas dominated by the Western way of thinking. Derrida realized the reading practice in aforementioned with the concept of deconstruction, which is one of the most important concepts of her philosophy and the starting point of her philosophy. He used this concept to reveal the violence underlying the dualist structures that prioritize one concept over another in the Western thought system. The most prominent of these dualist structures is the script-speech opposition. Traditional philosophy criticized by Jacques Derrida is built on this opposition. Derrida made his criticisms of Western metaphysics in this way. In this study, it is examined how Derrida criticizes the traditional theory called Western metaphysics and how violence manifests in such a theory.