Kadınlarla ilgili hükümlere yaklaşımı açısından merâğî tefsiri
Meraghi tafseer in terms of it's approach to the provisions related to women
  1. Tez No: 770176
  2. Yazar: ZEYNEP KAYA DEMİRTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ŞENTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın, Kur'ân-ı Kerîm, âyetler, Merâğî, yorumlar, Women, Holy Qur'an, verses, Meraghi, commentary
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Kur'ân-ı Kerîm yeryüzünde insanlara hidayet rehberi olarak gönderilmiş ilahî bir kitaptır. Bu sebeple içerisinde dünyevî ve uhrevî mesajları içeren emirler bulunmaktadır. Allah insan neslini kadın ve erkek cinsinden yaratarak birbirlerine veli olmalarını dilemiştir. Bununla birlikte insanoğlunun yaratılışından bu yana kadın konusu dikkat çeken konuların başında gelmektedir. Kur'ân-ı Kerîm'de kadınlarla ilgili sayıda azımsanmayacak ayetler bulunmaktadır. Tezimizde Ahmed Mustafa Merâğî'nin et-Tefsirû'l Merâğî eseri Kadınlarla İlgili Hükümlere Yaklaşımı Açısından ele alınmıştır. Merâğî, ilmî açıdan âyetleri yorumlayarak klasik müfessirlerden farklı bir metot uygulamıştır. Kadının İslam dinindeki ve diğer kadim geleneklerdeki konumu, kadının İslam'da yeri ve kadınlarla ilgili çeşitli meseleler Merâğî'nin görüşleri çerçevesinde ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The Qur'an is a divine book that has been sent to people as a guide and contains earthly and otherworldly messages. Allah created the human race as male and female, and wanted them to be guardians of each other. Since the creation of Adam and Eve, the issue of women has been one of the most salient issues. There are verses in the Qur'an about women, whose number cannot be underestimated. In our thesis, Ahmed Mustafa Merâğî's work, et-Tafsirû'l Merâğî, who interprets the verses scientifically and applies a different method from the classical commentators, is discussed in terms of his approach to the provisions about women. The position of women in the religion of Islam and other ancient traditions, the place of women in Islam and various issues related to women have been examined within the framework of Merâğî's commentaries.