Bulgaristan'da siyasi dönemler: Müslüman kültürüne yansımaları
Political periods in bulgaria: Reflections on Muslim culture
- Tez No: 770183
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BEKİR YÜKSEL HOŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı, Bulgaristan'ın Yönetim Biçimleri, Vakıflar, İskan, Ottoman, Bulgarian Governmental Forms, Foundations, Settlement
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bulgaristan, yüzyıllar boyunca Osmanlı İmparatorluğu'nun hâkimiyeti altında bulunan bir devlettir. Osmanlı, bölgenin Türkleşmesi için ve bağlılığını arttırmak için bu bölgeye Türkleri iskan ettirmiştir. Bu iskanlar sonucunda ise Bulgaristan içerisinde İslam dini yaygınlaşmış ve bir kültür kaynaşması yaşanmıştır. Bölgede yaşamaya başlayan Türkler, kendi geleneklerini veyaşam tarzlarını buraya taşımışlar ve bölge halkı Türklerle ve İslamiyet ile kaynaşmaya başlamıştır. Bu yakınlaşmaların sonucu olarak ilerleyen zaman içerisinde bölgeden Türkler arsalar satın almakta, vakıflar kurmakta ve ibadet alanları inşa etmeye başlamışlardır. Bu anlamda iyi ve huzurlu bir yaşam sürmeye başlayan insanlar bu şekilde uzun yıllarca yaşamışlardır. Bir süre sonra Osmanlı İmparatorluğundan bağımsızlığını ilan eden Bulgaristan önce bir Prenslik ardından bir Krallık ve en son Bulgaristan Cumhuriyeti olarak ortaya çıkmıştır. Bu geçiş dönemleri içerisinde ülke içerisinde yaşamakta olan Müslümanlar hükümet değişimlerinden ve ülkenin girdiği yeni durumlardan etkilenmiş ve çoğunlukla zarar görmüşlerdir. Özellikle Komünist hükümet döneminde Müslümanlara ve Türklere yapılan baskı ve şiddet politikaları sonucu insanlar İsim değiştirmeye zorlanmış, özgürce geleneksel kıyafetlerini giyemeyecek durumlara gelmişlerdir. Bu anlamda ülkede bulunan Türk ve Müslümanlara ait mekanlar ve vakıflarda aynı oranda zarar maruz kalmışlardır. Birçok vakıf, devlet tarafından el koyulmuş, satılmış ya da hükümete yakın kişilere yöneticiliği verilmiştir. Bulgaristan devleti içerisinde uzun seneler boyunca bu vakıf sorunu çözülememiş çoğunlukla hükümet kaynaklı sebeplerden dolayı Müslüman vakıfları zarar görmüş ve tahrip edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Bulgaria is a state that has been under the rule of the Ottoman Empire for centuries. The Ottomans had Turks settled in this region for the Turkification of the region and to increase their loyalty. As a result of these settlements, Islam became widespread in Bulgaria and a cultural fusion was experienced. The Turks, who started to live in the region, brought their own traditions and lifestyles here, and the people of the region began to mingle with the Turks and Islam. As a result of these convergences, in the course of time, Turks from the region began to buy lands, establish foundations and build places of worship. In this sense, people who started to lead a good and peaceful life lived in this way for many years. After a while, Bulgaria, which declared its independence from the Ottoman Empire, emerged as a Principality, then a Kingdom and finally the Republic of Bulgaria. During these transition periods, Muslims living in the country were affected by the changes in government and the new situations that the country entered, and they were mostly damaged. Especially during the communist government, as a result of the pressure and violence policies against Muslims and Turks, people were forced to change their names and came to a situation where they could not freely wear their traditional clothes. In this sense, Turkish and Muslim places and foundations in the country suffered the same amount of damage. Many foundations have been confiscated by the state, sold or given the management of people close to the government. Within the Bulgarian state, this foundation problem could not be solved for many years, and Muslim foundations were damaged and destroyed mostly due to government-related reasons.