Hafız Esad dönemi Suriye-Rusya ilişkilerinin karşılaştırmalı analizi
Comparative analysis of Syria-Russia Relations in the period of Hafez Assad
- Tez No: 770197
- Danışmanlar: DR. OĞUZHAN YANARIŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Hafız Esad, Suriye, SSCB, Baas Partisi, Rusya Federasyonu, Hafez al-Assad, Syria, U.S.S.R, Ba'ath Party, Russian Federation
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Güvenlik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmada Ortadoğu'nun en önemli aktörlerinden biri olarak sayılan Suriye Devleti'nin Hafız Esad döneminde 1971-2000 yılları arasında Sovyetler Birliği ve birliğin dağılması sonrasındaki dönemde dış politikada izlenen benzerlikler ve farklılıklar incelenmektedir. 1946 yılında Suriye'nin bağımsızlığını kazanması sonrasında Hafız Esad'ın yönetimi ele geçirmesiyle devletin dış politikasında başkanın öncelikleri esas alınmaya başlamıştır. Bu bağlamda Sovyetler Birliği ile yakınlaşma esas alınarak bölgede kurulan İsrail Devleti'ne karşı diğer Arap devletleriyle birlikte hareket edilmesi koşuluyla bir mücadele girişiminde bulunulmuştur. Esad'ın İsrail karşıtlığı üzerinden yürütmüş olduğu politika ile birlikte Arap milliyetçiliği üzerinden Arap halklarını birleşmeye çağırması, halk nezdinde desteğinin artmasına sebep olmuştur. Sovyetler Birliği'nin dağılmasının son dönemine kadar ekonomik, siyasi ve askeri anlamda yakın ilişkiler içerisinde olmalarına rağmen, 1980li yılların son döneminde ilişki farklılaşmaya başlamıştır. Sovyetler Birliği, bu dönemde yaşamış olduğu ekonomik sıkıntılar sebebiyle içe kapanık bir politika izlerken, Suriye ise yönünü eskisinden daha çok batıya ve ABD'ye çevirmeye başlamıştır. Bu kapsamda; bu çalışmada dış politikada gözlemlenen bu değişimin önceki dönemlerden farkı ve benzerliklerinin neler olduğu ortaya çıkarılmaya çalışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis are examined the similarities and differences observed in the foreign policy of the Syrian State under Hafez al-Assad, who is considered one of the most important actors of the Middle East, between 1971 and 2000 in the period after the collapse of the Soviet Union and the union. After Syria gained its independence in 1946, Hafez Assad took over the administration and the president's priorities began to be taken as a basis in the foreign policy of the state. In this context, on the basis of rapprochement with the Soviet Union, an attempt was made to struggle against the State of Israel established in the region, on the condition of acting together with other Arab states. Assad's policy of opposing Israel, as well as his call on Arab peoples to unite through Arab nationalism, has led to an increase in support for him among the people. Although they were in close economic, political and military relations until the last period of the collapse of the Soviet Union, the relationship began to diverge in the late 1980s. The Soviet Union pursued an introverted policy due to the economic difficulties it experienced during this period, while Syria began to turn its direction more to the west and the United States than before. In this context; in this study, it is aimed to reveal what are the differences and similarities of this change observed in foreign policy from previous periods.