Süleymaniye Kütüphanesi Yazma Bağışlar Bölümü 5794 numarada kayıtlı şiir mecmuası'nın transkripsiyonlu metni ve MESTAP'a göre tasnifi
Suleymaniye Library Writing Donations Section 5794 numbered poem magazine transcribed text and classsification according to the MESTAP
  1. Tez No: 770202
  2. Yazar: DAVUT ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM KOLUNSAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mecmua, Klasik Türk Edebiyatı, Süleymaniye Kütüphanesi 5794 Numaralı Şiir Mecmuası, MESTAP, Journal, Classical Turkish Literature, Suleymaniye Library Numbered 5794 Poetry Magazine, MESTAP
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 393
Özet
Türk edebiyatında bulundukları devrin şiirleri ve şairleri hakkında muhtelif bilgiler vermesi açısından mecmualar, kayda değer bir konuma sahiptir. Yayımlanan divanlarda ve bilimsel yönü olan birçok çalışmada şairlerin karşılaşılmayan şiirlerine ve bu şiirlerde daha önce kullanılmamış olan vezinlere, kafiye tiplerine ve nazım şekillerine ulaşmak mümkündür. Süleymaniye Kütüphanesi Yazma Bağışlar Bölümü 5794 numarada kayıtlı şiir mecmuasını konu alan bu çalışma, bir giriş ve üç bölümden oluşmuştur. Giriş bölümünde, mecmuaların önemi hakkında bilgiler sunulduktan sonra birinci bölümde tez konusu olan mecmuanın muhteviyatı, şairlerin kısa biyografileri ve şiirleri hakkında incelemeler yapılmıştır. İkinci bölümde, metnin transkripsiyon alfabesine aktarımı, üçüncü bölümde mecmuanın MESTAP (Mecmuaların Sistematik Tasnifi Projesi) tablosuna yer verilmiş ve elde edilen sonuçlar belirtilerek çalışma tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Magazines have a significant position in Turkish literatüre in terms of providing various information about the poems and poets of their era. In the published divans and in many scientific studies, it is possible to reach the poems of the poets that have not been encountered and the meter, rhyme types and verse forms have not been used before in these poems. This study which is about the poetry magazine registered in the Süleymaniye Library Manuscript Donations Department number 5794 consist of an introduction and three parts. In the introduction part, information about the importance of the magazines is presented and in the first part, the content of magazine which is the subject of the thesis, the short biographies of the poets and their poems are examined. In second part, the transfer of the text to the transcription alphabet, in the third part, the MESTAP (Systematic Classification of Magazines Project) table ise given and the study is completed by stating the results.