Şerʻiye Sicillerine göre Galata'da sosyal ve ekonomik hayat (1915-1917)
- Tez No: 770224
- Danışmanlar: PROF. DR. NURETTİN GEMİCİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Şerʻiye Sicili, Galata, gayrımüslim, çok kültürlülük, ekonomik ve sosyal hayat, Şerʻiye Registry, Galata, non-Muslim, multiculturalism, economic and social life
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 574
Özet
Osmanlı Devleti kurulduğu günden yıkılışına kadar sürekli bir değişim, dönüşüm, içinde varlığını devam ettirmiş; sergilediği pragmatik tavrın sonucunda uzun bir zamana yayılan tarihe sahip olmuştur. Devlet'in çok uluslu yapısı gittikçe daha da zenginleşmiş ve yöneticiler devleti bu çok kültürlü ortama uygun kanun ve kurallar belirlemeye dikkat ederek idare etmişlerdir. Osmanlı Devleti hukuk sisteminin yapısı ve uygulamaları Osmanlı Devri'ni anlamaya yönelik pek çok veri içermektedir. Hukuki uygulamaların bugüne ulaşan kaynakları arasında şüphesiz ki kadı sicilleri veya şerʻiye sicilleri denilen evrâk ayrı bir kıymeti haizdir. Galata Mahkemesine yansıyan davalar, bölgedeki gayrimüslim ve Müslüman halkın birbiriyle ilişkilerini ve hukuksal meselelerdeki durumlarını ortaya koymaktadır. Araştırmanın ana kaynağı, hicri 1334 (miladi 1915/1916)-1335 (1916/1917) yıllarını kapsayan 1024 Numaralı Galata'ya ait Şerʻiye (Kadı) Sicil Defteri'dir. Söz konusu sicilin transkripsiyonundan elde edilen bilgilerin ikincil kaynakların incelenmesiyle desteklendiği çalışmada Galata bölgesinin XX. yüzyıl başlarındaki sosyal ve ekonomik yapısını ortaya koymak ve I. Dünya Savaşı yıllarında oluşan toplumsal sorunlara değinmek, çok kültürlü ve çok dinli bir ortak yaşam üzerine bir semt profili oluşturulmak istenmiştir.
Özet (Çeviri)
Thesis Title: 1024 Numaralı Galata Şer'iye Siciline Göre İstanbul'da Çok Kültürlü ve Çok Dinli Yaşamın Sosyal ve Ekonomik Hayata Yansıması (1915-1917) Author Name: Zülfiye Ergin The Ottoman Empire continued its existence in a constant change, transformation, from the day it was founded until its collapse, and as a result of its pragmatic attitude, it had a long history. The multinational structure of the state has grown richer each year and the rulers have managed the state by paying attention to determining laws and rules suitable for this multicultural environment. The structure and practices of the Ottoman State legal system contain a lot of data to understand the Ottoman period. Undoubtedly, among the sources of legal practices that have survived to this day, the documents called Kadi Registers or Şerʻiye Registers contain a separate value. The cases reflected in the Galata court reveal the relations of the non-Muslim and Muslim people in the region with each other and their situation in legal matters. The main source of the research is the Şerʻiye (Kadı) Registry Book of Galata, numbered 1024, covering the years 1334 (Gregorian 1915/1916)-1335(1916/1917). In this study, in which the information obtained from the transcription of the registry in question was supported by examining the secondary sources, it was aimed to reveal the social and economic structure of the Galata region at the beginning of the 20th century, to address the social problems that occurred during the First World War, and to create a neighborhood profile on a multicultural and multi-religious common life.