Mizaç ve karakter özelliklerinin bipolar bozukluk hastalarında algılanan stres ve özkıyımla ilişkisi
The relationship of temperament and character traits with perceived stress and suicide in bipolar disorder patients
  1. Tez No: 770267
  2. Yazar: SELMA ÖZDEMİR YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. AYLİN ERTEKİN YAZICI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: bipolar bozukluk, mizaç ve karakter, intihar, algılanan stres, bipolar disorder, temperament and character, suicide, perceived stress
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bipolar Bozukluk, önemli yeti yitimi ve işlevsellik kaybı ile giden, intihar riskinin belirgin olarak arttığı kronik seyirli bir ruhsal bozukluktur. Bipolar bozukluk tanılı hastalarda intihar risk faktörlerinin tanınması, hasta tedavisini planlamada ve intihar insidansını azaltmada ileri yaklaşımlar açısından hayati öneme sahiptir. İntihar için risk faktörü olabileceği düşünülen çeşitli etmenler vardır. Bu etmenlerden bazıları da mizaç ve karakter özellikleri ile kişinin stres algısıdır. Bu çalışmanın amacı, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde bipolar bozukluk tanısıyla takip edilen hastaların, intihar girişimi için risk faktörü olabileceği düşünülen mizaç, karakter özelliklerini ve algılanan stresin rolünü incelemek ve bu hastalarda intihar davranışı ile ilgili bilgilerin artmasına katkıda bulunmaktır. Bu amaçla çalışmaya bipolar bozukluk tanılı geçmişte intihar girişim öyküsü olan 39 ötimik hasta ile intihar girişim öyküsü olmayan 39 ötimik hasta dahil edilmiştir. Veriler Sosyodemografik ve Klinik Veri Formu, Young Mani Derecelendirme Ölçeği (YMDÖ), Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçeği (HDDÖ), Mizaç ve Karakter Envanteri (MKE), Algılanan Stres Ölçeği-10 (ASÖ) ve İntihar Olasılığı Ölçeği (İOÖ) ile toplanmıştır. Çalışmamızın sonucunda intihar girişimi olan grubun HDDÖ, ASÖ, İOÖ puanları diğer gruba göre istatistiksel olarak anlamlı ölçüde yüksekti. İntihar girişimi olan grup ile olmayan grup arasında mizaç özellikleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. İntihar girişimi olan grupta karakter özelliklerinden kendini yönetme ve iş birliği yapma puanları anlamlı olarak düşük, kendini aşma puanı anlamlı olarak yüksekti. İntihar riski için yapılan regresyon analizinde, intihar riski ile en fazla ilişkili faktörler yüksek HDDÖ puanı ile düşük işbirliği yapma puanıydı. ASÖ puanı her iki grupta da İOÖ puanı ile pozitif yönde ilişkiliydi. Bipolar bozukluk tanılı hastalarda karakter özellikleri ve algılanan stres düzeyi intihar girişiminde rol oynayabilir. Bu hastalarda intihar girişiminin daha iyi anlaşılabilmesi için uzunlamasına ve daha büyük örneklemler ile çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Bipolar Disorder is a chronic mental disorder with significant disability and loss of functionality, with a markedly increased risk of suicide. Recognition of suicide risk factors in patients with bipolar disorder is of vital importance for advanced approaches in planning patient treatment and reducing the incidence of suicide. There are several factors that are thought to be risk factors for suicide. Some of these factors are temperament and character traits and the person's perception of stress. The aim of this study is to examine the role of temperament, character traits and perceived stress, which are thought to be risk factors for suicide attempt, in patients followed up at Mersin University Medical Faculty Hospital with the diagnosis of bipolar disorder, and to contribute to the increase in information about suicidal behavior in these patients. For this purpose, 39 euthymic patients diagnosed with bipolar disorder with a history of suicide attempt and 39 euthymic patients without a history of suicide attempt were included in the study. Data were collected using the Sociodemographic and Clinical Data Form, Young Mania Rating Scale (YMRS), Hamilton Depression Rating Scale (HDRS), Temperament and Character Inventory (TCI), Perceived Stress Scale-10 (PSS) and Suicide Probability Scale (SPS). As a result of our study, the HDRS, PSS and SPS scores of the group with suicide attempt were statistically significantly higher than the other group. There was no statistically significant difference in terms of temperament characteristics between the group that attempted suicide and the group that did not. In the group with suicide attempt, self-directedness and cooperation scores from character traits were significantly lower, and self-transcendence scores were significantly higher. In the regression analysis for suicide risk, the factors most associated with suicide risk were high HDRS score and low cooperativeness score. PSS score was positively correlated with SPS score in both groups. Character traits and perceived stress level may play a role in suicide attempt in patients with bipolar disorder. Longitudinal studies with larger samples are needed to better understand the suicide attempt in these patients.