Kültürel değerlerin aktarılmasında profesyonel turist rehberlerinin rolleri: Konya örneği
The roles of professional tourist guides in transferring cultural values: The case of Konya
  1. Tez No: 770305
  2. Yazar: AYŞENUR AKKUL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Profesyonel Turist Rehberi, Kültür, Kültürel Değerler, Konya, Professional Tourist Guide, Culture, Cultural Values, Konya
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm Rehberliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Turist rehberleri ülke imajını yansıtmada önemli bir elçi konumundadır. Turist rehberlerinin kültürel değerlerin aktarılmasına olan etkisi büyüktür. Bu çalışmanın amacı; profesyonel turist rehberlerinin kültürel değerleri aktarmasındaki rollerinin ne derece belirleyici olduğunu tespit etmektir. Araştırma evrenini Konya ilini en az bir kez ziyaret etmiş eylemli olarak görev yapmakta olan profesyonel turist rehberleri oluşturmaktadır. Veriler anket aracılığı ile 2022 Ocak-Mart ayları arasında toplam 250 turist rehberlerinden elde edilmiştir. Verilerin analizinde Açıklayıcı Faktör Analizinden, Bağımsız Örneklem T-testinden, Tek Yönlü Varyans Analizinden yararlanılmıştır. Analiz sonuçlarında profesyonel turist rehberlerinin kültürel değerlerin aktarılmasında etkin rollerinin bulunduğu tespit edilmiştir. Demografik özelliklere ilişkin analizlerde, kültürel değerlerin aktarılmasına ilişkin üç boyutta da yaşa göre bir farklılaşma söz konusu olduğu görülmüştür. Yine demografik özelliklerden bir diğeri olan eğitim faktörünün turist rehberleri tarafından kültürel değerlerin aktarılması boyutunda farklılaşma söz konusu olduğu görülmüştür. Turist rehberlerinin mesleki tecrübelerinin kültürel değerlerin aktarılması boyutunda da bir farklılaşma söz konusu olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Tourist guides are an important ambassador in reflecting the image of the country. Tourist guides have a great influence on the transfer of cultural values. The aim of this study; The aim of this study is to determine to what extent the role of professional tourist guides in transferring cultural values is decisive. The research population consists of professional tourist guides who have visited the province of Konya at least once and are actively working. The data were obtained from a total of 250 tourist guides between January and March 2022 by means of a survey. In the analysis of the data, Explanatory Factor Analysis, Independent Sample T-test, One-Way Analysis of Variance were used. As a result of the analysis, it has been determined that professional tourist guides have an active role in the transfer of cultural values. In the analyzes of demographic characteristics, it was observed that there was a differentiation according to age in all three dimensions of the transfer of cultural values. It has been observed that there is a differentiation in the dimension of transferring cultural values by the tourist guides of the education factor, which is another demographic characteristic. It has been observed that there is a differentiation in the dimension of transferring cultural values of professional experiences of tourist guides.