Sivas vilayeti'nde suç ve asayiş (1864-1914)
Crime and public order in Sivas province (1864-1914)
- Tez No: 770309
- Danışmanlar: PROF. DR. CİHAN ÖZGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Sivas Vilayeti, Güvenlik, Asayiş, Suç, Province of Sivas, security, public order, crime
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Osmanlı Devleti'nin kuruluş döneminden itibaren asayişi temin edebilmek, iç güvenliği sağlamak ve toplum huzurunu koruyabilmek en önemli konulardan biri olmuştur. Tanzimat sürecine kadar farklı birimlerce sağlanmaya çalışılan iç güvenlik, Tanzimat ve sonraki dönemlerde Jandarma ve Polis Teşkilatlarının kurulması ile birlikte daha sistemli bir hale dönüştürülmüştür. XIX. yüzyılın ortalarından itibaren imparatorluk içinde yaşanan iç ve dış dinamikler, uzun süren savaşlar, isyanlar ve göçler sonucunda merkezi otoriteyi koruyabilmek güçleşmiş Sivas gibi jeopolitik konumu ve demografik yapısı hayli çeşitli olan vilayetlerde güvenliği sağlamak zorlaşmıştır. Bu durum beraberinde büyük vilayetlerde suç olaylarının da artmasına sebebiyet vermiştir. Bu tezin çalışma konusu; Sivas Vilayeti'nin kurulmuş olduğu 1864 yılından 1914 yılına kadar olan süreçte vilayet genelinde meydana gelmiş olan asayiş sorunları ile suçlardır. Çalışmada merkez Sivas olmak üzere Amasya, Tokat ve Karahisar-ı Şarki sancaklarında gerçekleşen eşkıyalık, adam öldürme, kız kaçırma, hırsızlık ve tehdit gibi suçlardan bahsedilmiş konu ile ilgili arşiv belgeleri incelenip değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Since the rise (establishment period) of the Ottoman Empire, some of the most important issues for the empire were to ensure public order, to maintain internal security and to protect the peace of the society. Internal security was tried to be provided by different units until the Tanzimat period, was transformed into a more systematic form with the establishment of the Gendarmerie and Organizations in the Tanzimat and later periods. As a result of the internal and external dynamics, long-lasting wars, rebellions and migrations faced since the middle of the 19th century, it got difficult to protect the central authority, and to ensure security in provinces such as Sivas, which had a significant geopolitical location and diverse demographic structure. This issue led to an increase in crime rates in large provinces of the empire. The subject of this article is the security issues and crimes that occurred in Sivas from the establishment date of the province, 1864 to 1914. In the study, the main crimes such as banditry, murder, abduction, theft and coercion that occurred mainly in Sivas and also in neighboring sanjaks like Amasya, Tokat and Karahisar-ı Şarki, were discussed, and archival records related to the subject were examined and evaluated.