Tatlı ve tuzlu su koşullarında yetiştirilen oreochromis aureus (Steindachener, 1964) oreochromis niloticus (Linnaeus, 1757) tilapia zilli (Gervais, 1848) türlerinde cinsiyet steriodleri, gonad gelişimi ve bazı gamet özel
  1. Tez No: 77036
  2. Yazar: TÜLAY ALTUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN SARIHAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: tilapia, saline water culture, sex steroids, gonadal development, garnet properties
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmada, denizel ortamda yetiştiriciliği giderek önem kazanmakta olan ve yetiştiricilikte tercih edilen tilapia türlerinden Oreochromis niloticus, Oreochromis aureus ve Tilapia zilli türleri kullanılarak tatlı ve tuzlusudaki (%035) gelişmeleri, cinsiyet steroid hormonlarının ( 170- östradiol, progesteron, total testosteron) düzeyleri ile gonad gelişimi ve bazı gamet özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Balıklar tuzlusuya alıştınlabilecek büyüklüğe ulaştıktan sonra her iki ortamdaki üretim havuzlarına stoklanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was purposed determining that growth, sex steroid hormone levels ( 17JÎ- estradiol, progesterone and total testosterone) and gonodal development with some garnet properties being used Oreochromis niloticus, Oreochromis aureus and Tilapia zilli which were grown in fresh and saline water (%035) and which their culture in seawater have been increased gradually and prefered. The fish were stocked to tanks in two environment after they had reaced to transferring bigness to saline water. The weight and length of three species which were grown in saline water application which had to have been finished before were found significantly different (P Despite this result the levels of sex steroid hormones were found less than the levels of freshwater specimens and statistically important. There were a close relationship between levels of hormones with gonadal development in three species. The ovulation stages wasn't determined in females which grown in saline water. Mature testis stage and previous stage were observed together in males. After soon it was determined that the testis had first development stage.