Çukurova koşullarında ikinci ürün olarak yetiştirilen bazı tane sorgum (Sorgum bicolor l. moench) ve sorgum sudanotu (Sorgum sudananse l.) melez çeşitlerinde azot gübrelemesinin dane ve hasıl verimine etkisi üzerinde ara
  1. Tez No: 77037
  2. Yazar: CEMAL ARSLANGİRAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VEYİS TANSI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Sorgum, Sorgum-sudanotu melezleri, azot gübrelemesi, hasat, ham protein, Sorghum, Sorgum sudangrass hybrids, nitrogen fertilization, harvest, crude protein
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu araştırma, Çukurova koşullarında ikinci ürün olarak yetiştirilen tane sorgum ve sorgum-sudanotu melez çeşitlerinde, farklı azot dozlarının tane ve hasıl verimine, yem değeri özelliklerine etkisini saptamak amacıyla, 1993-1994 yıllarında bölünmüş parseller deneme deseni (split plot) kullanılarak yürütülmüştür. Tane sorgum ve sorgum sudanotu melezlerinden üçer çeşit denemeye alınmış ve beş farklı azot dozu uygulanmıştır. Tane sorgumda 0, 5, 10, 15 ve 20 kg/da, sorgum sudanotunda 0, 6, 9, 12 ve 18 kg/da azot uygurlaması yapılmıştır. Artan azot dozu tane sorgum çeşitlerinde %50 çiçeklenme gün sayısını, salkım uzunluğunu, salkımda tane verimini, dekara dane verimini ve ham protein oranını artırmıştır. Bitki boyu ve 1000 dane ağırlığı değerleri önemli çıkmamakla birlikte artış göstermiştir. Sorgum sudanotu melez çeşitlerinde artan azot dozu uygulamalarının, biçimlerden elde edilen yeşil ve kuru ot ile toplam yeşil ve kuru ot verimlerini ve dekara protein verimini arttırdığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study has been done in 1993-1994 to investigate the effect of different nitrogen fertilization doses on the seed, fodder yields and some fodder characters of three sorghum and sorghun-sudan grass hybrids. Field trials were organised in split-split plot design with four replications under cukurova conditions. Plots were given 0, 5, 10, 15 and 20 N kg/da in seed sorghum and 0, 6, 9, 12 and 18 N kg/da in sorghum- sudan grass hybrids. It has been determined that days to flowering of 50 % length of panicle, seed weight/panicle, seed yield and crude protein content increased with the increasing doses. But plant heiht and 1000- seed weight were not significantly differed with nitrogen doses. In sorgum- sudan grass hybrids increased nitrogen doses increased green, dried yields and Per harvest and total green and dry yields and protein yields.