Personel temininde ve iş bulma sürecinde sosyal medyanın rolü
The role of social media in recruiting and finding employment
  1. Tez No: 770375
  2. Yazar: GÜLÜZAR SEVİNÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PELİN VARDARLIER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Personel temini, Sosyal medya, İnsan kaynakları, Personnel recruitment, Social media, Human resources
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Dünyadaki teknolojik gelişmeler sosyal medya kullanımını yenilikçi bir yol haline getirdi. Sosyal medya ağları son 10 yılda, özellikle Covid-19 hastalığı sürecinde popülerliğini devam ettirmiştir. Bu nedenle insan kaynakları departmanları personel teminini desteklemek için sosyal medyayı daha fazla kullanmaktadır. Bu çalışmanın amacı personel teminde ve iş bulma sürecinde sosyal medya kullanımının personel teminine etkisini incelemeyi ve ortaya koymayı amaçlamaktadır. Tezin giriş kısmında, araştırmaya kavramsal çerçeve olarak değerlendirilmiştir. Birinci kısımda, personel temin süreci teorik olarak ele alınmıştır. İkinci bölümde sosyal medya kavramı teorik olarak ele alınmıştır. Üçüncü bölümde personel temininde sosyal medya ilişkisine değinilmiştir. Dördüncü bölümde ise personel temininin sosyal medya üzerin etkisi üzerine yapılan anket çalışması değerlendirilmiştir. Yapılan araştırma şirketlerin insan kaynakları birimlerinde çalışan kişiler üzerinden yapılmıştır. Araştırmanın analizinde; geçerlilik ve güvenilirlik analizleri, frekans analizi, pearson korelasyon analizi, anova testi, barlett küresellik testi, Faktör yükleri, cronbacha a değerleri, cronbacha alpha değerleri, anova testi, tek örneklem testi, tukey testi ve regresyon analizi yöntemlerinden yararlanılmıştır. Böylelikle işletmelerin personel temininde ve iş bulma sürecinde sosyal medyayı kullanmasının etkinliği değerlendirilmeye çalışılmıştır. Araştırma sonucunda, personel temininde ve iş bulma sürecinde sosyal medya kullanımının çeşitli etkileri olduğu tespit edilmiş ve bu etkilerin sonuçları hakkında yorumlar yapılmış ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Technological developments in the world have made the use of social media an innovative way. Social media networks have continued to gain popularity in the last 10 years, especially during the Covid-19 disease process. For this reason, Human resources employees are starting to use social media more to support personnel recruitment. The aim of this study is to examine and reveal the effect of social media use on personnel recruitment and employment process. The introductory part of the thesis has been evaluated as a conceptual framework for the research. In the first part, the personnel procurement process is discussed theoretically. In the second part, the concept of social media is discussed theoretically. In the third chapter, the relationship between social media in the recruitment of personnel is mentioned. In the fourth part, the survey study on the effect of personnel recruitment on social media has been evaluated. The research was carried out on the people working in the human resources units of the companies. In the analysis of the research; validity and reliability analyses, frequency analysis, pearson correlation analysis, anova test, barlett sphericity test, factor loads, cronbacha a values, cronbacha alpha values, anova test, single sample test, tukey test and regression analysis methods. The effectiveness of using social media in the search process was tried to be evaluated. As a result of the research, it has been determined that the use of social media has various effects in the recruitment and employment process, and comments and suggestions are made about the results of these effects.