Culture and politics in Ali Smith's the First Person and other stories
Ali Smith'in İlk Kişi ve diğer öykülerinde kültür ve siyaset
- Tez No: 770416
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDA PEKSEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Siyaset, Kültür, Ali Smith, İlk Kişi ve Diğer Öyküler, Politics, Culture, Ali Smith, The First Person and Other Stories
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Siyaset ve kültür kavramları, iki kavram arasındaki diyalektik ilişkiye artan ilgi ile beşeri bilimler ve edebiyat çalışmalarında çok önemli bir rol oynamaktadır. Bu iki kavram, Ali Smith'in İlk Kişi ve Diğer Öyküler örneğinde olduğu üzere, edebi eserlerde geniş ve önemli bir yer tutmuştur. Bu çalışma, toplumun sosyo-politik ortamının çeşitli ilişki düzeylerini ve karakterlerin bakış açısını nasıl etkilediğine odaklanarak, Ali Smith'in İlk Kişi ve Diğer Öyküler'inde tasvir edildiği haliyle, insanların birbirleriyle ilişkilerini yöneten sosyopolitik normları, kodları ve inançları incelemekte ve Ali Smith'in İlk Kişi ve Diğer Öyküler'indeki on iki öykünün tamamını incelemektedir. Bu temel iki kavramdan hareket ederek bu çalışma, bireylerin ilişkilerini, ait oldukları grubun veya sınıfın inançlarına, normlarına, statüsüne ve ideolojisine dayalı olarak kurduğunu ortaya koymaktadır. Bundan dolayı, kişilerarası her ilişkide, farklı sosyo-politik gerçeklikler birbiriyle çatışmaktadır. Dahası, siyasi ve sosyal meselelerin büyük bir kısmı özünde kültürel olgulara atıfta bulunduğundan, iki kavram arasında yakın ve birbiriyle bağlantılı bir ilişki ve bazı durumlarda da büyük bir örtüşme mevcut bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The concepts of politics and culture play a pivotal role in humanities and literary studies with an increased interest in the dialectical relationship between the two concepts. These two concepts have taken a wide and important space in literary works, as in the example of Ali Smith's First Person and Other Stories. This study examines the sociopolitical norms, codes, and beliefs that govern people's relationships with one another, as portrayed in Ali Smith's First Person and Other Stories; focusing on how the socio-political milieu of society affects the various levels of relationships as well as the perspective of the characters, the study analyzes all twelve stories of Ali Smith's The First Person and Other Stories. Drawing on these two fundamental concepts, this study reiterates that individuals build their relationships based on beliefs, norms, status, and ideology of the group or class to which they belong. Thus, in every interpersonal relationship, different socio-political realities collide. Moreover, there is a close and interrelated relationship and, in some cases, a great overlap between the two concepts since most of the political and social issues, in their essence, refer back to cultural phenomena.