İçel İli orman köylerinin sosyo-ekonomik yapısı sorunları ve orman köylülerinin yerinde kalkındırılması olanakları
The Social-economics structure and problems of forestry villages in İçel province and local developing facilities in the forestry villages
- Tez No: 77045
- Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ YURDAKUL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: İçel, Orman köyleri, Sosyo-Ekonomik Yapı
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
öz DOKTORA TEZİ İÇEL İLİ ORMAN KÖYLERİNİN SOSYO-EKONOMİK YAPISI, SORUNLARI VE ORMAN KÖYLÜLERİNİN YERİNDE KALKINDIRILMASI OLANAKLARI ALİ ÖZKURT ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARIM EKONOMİSİ ANA BİLİM DALI Danışman: Prof Dr. Oğuz YURDAKUL Yıl: 1998, Sayfa: 108 Jüri: Prof. Dr. Onur ERKAN Yrd. Doç. Dr. Mithat DİREK Türkiye'de orman köylerinde yaşayan nüfus, tüm kırsal nüfusun yaklaşık olarak yarısını oluşturmaktadır. Kırsal kalkınma içerisinde orman köylerinin kalkındırılması içinde bulundukları olumsuz koşullar ve ekonomik yönden zayıf olmaları nedeniyle daha bir öncelik arzetmektedir. Farklı yapıdaki orman köylerinde yapılacak olan çalışmaların bölgesel bazda yapılmasında yarar bulunmaktadır. Araştırmada İçel ilindeki orman köylerinin sosyo ekonomik yapısı, sorunları incelenmiş, kalkındırılmaları için olanaklar araştırılmıştır. Bu amaçla İçel ilini temsilen Tarsus, Erdemli ve Mut ilçelerinde çalışılmıştır. Belirli bir dönemdeki nüfus değişimlerinin ekonomik açıdan bir gösterge oldukları kabul edilerek, 1975-1990 yıllan arasında köylerdeki nüfus değişimlerine göre 3 ayrı köy sınıfı (nüfusu yüzde 20,0'den fazla artan, sabit kalan ve azalan) oluşturulmuş ve ilçelerden bu niteliklere sahip toplam 27 adet orman köyünde anket çalışması yapılmıştır. Köylerde köy muhtarı ya da temsilcisi yanında 1 16 adet aile reisi ile de görüşülmüştür. Elde edilen verilere temel istatistiklerin yanısıra çok boyutlu analizler uygulanmıştır. Araştırma alanındaki ailelerin ekonomik yapılarını belirleyen en büyük faktör bitkisel üretimdir. Hane başına düşen ortalama mülk arazi miktarı 22,9 dekar, ortalama parçalılık oranı 3,4 dür. Ağırlıklı olarak susuz tarım yapılmaktadır. Yapılan diskriminant analizi;“nüfusu azalan köylerin”sosyo ekonomik yapılarının birbirine benzediğini ve farklı özelliklerinden dolayı tek başlarına bir grup olabileceklerini ortaya koymaktadır. Aile işletmeleri için yapılan faktör analizinde köy aile işletmelerini karakterize eden öncelikli faktörler ve bunlarla değişkenler arasındaki ilişkiler belirlenmiştir. Toplam varyansın yüzde 57,8'ini açıklayan ilk S faktörün adlandırılmaları şöyledir; 1. Faktör“İşletme Büyüklüğü Faktörü”, 2. Faktör“Tarımsal Faaliyet Geliri Kompozisyonu Faktörü”, 3. Faktör“Toplam Gelir Faktörü”, 4. Faktör 'Toplam Gelir Kompozisyonu Faktörü“, 5. Faktör ”Mekanizasyon, Makineleşme Faktörü" şeklindedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. THESIS THE SOCIAL-ECONOMICS STRUCTURE AND PROBLEMS OF FORESTRY VILLAGES IN IÇEL PROVINCE AND LOCAL DEVELOPING FACILITIES IN THE FORESTRY VILLAGES ALİ ÖZKURT DEPARTMANT OF AGRICULTURAL ECONOMICS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof Dr. Oğuz YURDAKUL Year: 1998, Pages: 108 Jury: Prof. Dr. Onur ERKAN Yrd. Doç. Dr. Mithat DİREK The population living in the forest villages in Turkey constitutes approximately half of the whole rural population. Development of the forest villages within the rural development has the priority due to the unfavorable conditions in which they live in and their pour economy. The studies to be done in the forest villages showing different structures become benificial if they are done on the local basis. In the study, the problems and the socio-economic structures of the forestry villages in İçel province have been examined and opportunities have been sought so that they can be developed. For this purpose, the study has been conducted in Tarsus, Erdemli and Mut districts representing İçel province. Accepting the population change in certain period as an indicator in economy between 1975 and 1990, three saperate village classes (whose population increased more than by 20 %, remained constant and declined) were formed and a poll was taken in 27 forest villages in the districts having these characteristics. Representative of the 1 16 families were interviewed along with the mukhtar -the head of the village- or the vice mukhtar. The detailed analyses have been applied to the data obtained in addition to the basic statistics. The biggest factor that determines the economic structures of the families in the research area is crop production. The average amount of operated land of each family is 22,9 decares. The average number of the plots is 3,4. Dry farming is dominating in the research area The discriminant analysis indicates that the villages whose population declines resemble each other and that they form a different group. In the factor analysis carried out for the family enterprises have mainly been obtained five factors which charactirize family enterprises. The first factor is the size of the enterprises, second factor is“the composition of the agricultural income”, third factor is“total income”, fourth factor is“the composition of the total income”, fifth factor is“mechanization factor”. Key word: İçel, forest villages, Sociol-economic structure II