Ülkemizde zeytin hasat mekanizasyonu düzeyi, hasat edilebilirlik kriterleri ve maliyetinin belirlenmesi üzerine bir araştırma
A Research on determination of the level of olive harvesting mechanization, harvesting criterions and harvesting costs in Turkey
- Tez No: 77059
- Danışmanlar: PROF. DR. FARUK ÖZGÜVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Zeytin, Sarsıcı. Mekanizasyon Düzeyi Jüri, Olive, Shaker, Level of Mechanization
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
öz YÜKSEK T JSANS TEZİ ÜLKEMİZDE ZEYTİN HASAT MEKANİZAS YONU DÜZEYİ, HASAT EDİLEBİLİRLİK KRİTERLERİ VE MALİYETİNİN BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA EMİN ÖKSÜZ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARTM MAKÎNALÂR7 ANABÎLİM DALT : Prof. Dr. Ö. Faruk ÖZGÜVEN Yıl : 1998, Sayfa 62 Prof. Dr. Ö. Faruk ÖZGÜVEN Prof Dr. İ. Kurtuluş TUNÇER Doç. Dr. Emin. GÜZEL Ülkemizde zeytin h^şad* elle ve sırıklama şeklinde yapılmaktadır. Bu nedenle, birim fiyat basma düşen hasat maliyeti yüksek olmaktadır. Bu araştırmada, zeytin hasat mekanizasyon düzeyi ve mekanizasyon problemleri incelenmiştir. Araştırma anket çalışması şeklinde yürütülmüştür. Anket çatışmasında, makina varlığı, uygulanan bakım işlemleri, hasat maliyeti v.s. konulan incelenmiştir. Yapılan değerlendirmeler sonucunda, diğer Akdeniz ülkelerine oranla; zeytin hasat mekanizasyon düzeyinin çok düşük, hasat maliyetinin ise oldukça yüksek olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Msc THESIS A RESEARCH ON DETERMINATION OF THE LEVEL OF OLIVE HARVESTING MECHANIZATION, HARVESTING CRITERIONS AND HARVESTING COSTS IN TURKEY EMİN ÖKSÜZ DEPARTMENT OF AGRICULTURAL MACHINERY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Pro£ Dr. Ö. Faruk ÖZGÜVEN Yean 1998, Pages: 62 Jury : Prof Dr. Ö. Faruk ÖZGÜVEN Pro£ Dr. L Kurtuluş TUNÇKR. : Doç. Dr. Emin GÜZEL In Turkey, Olive Harvesting is made by Hand Harvest and mechanic vibration with, stick. So, Harvesting costs pet price are increased. In this study, The level of olive harvesting mechanization and its problems was investigated. The Research was conducted as inquiry. In inquiry, have machine, procedure of tillage, harvesting cost etc. was investigated. The level of olive harvesting mechanization in Turkey is lower than other Mediterranien countries. However, the harvesting cost is higher than these countries.