االقتصاد الدائري دراسة شرعية أتصيلية
Döngüsel ekonomi: İslam hukuku açısından incelenmesi / Circular economy: An examination according to the perspective of Islamic law
  1. Tez No: 770611
  2. Yazar: AHMET BALHAVAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BENAOUDA BENSAID
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Ekonomi, Religion, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Doğrusal Ekonomi, Döngüsel Ekonomi, İslam Ekonomisi, Sürdürülebilir Kalkınma, Çevre, linear economy, circular economy, Islamic economy, sustainable development, environment
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Ekonominin devletlerin güçlü ve zayıf yönleri üzerindeki etkisi göz ardı edilemez. Devletler, ekonomik kalkınma alanında en yüksek milli gelir oranına ulaşmak için yarış içerisindedir ve bu noktada en yüksek geliri sağlayacak olan“döngüsel ekonomi”temelinde adımlar atmaktadır. 18. ve 19. yüzyıldan 20. yüzyılın başlarına kadar“doğrusal ekonomi”modeli önemli bir konumdaydı. Fakat bu iktisadi model, ihtiyaç duyulan kaynakların yenilenemez olduğunun anlaşılmasıyla dünya ekonomisi üzerinde olumsuz etkiler göstermeye başlamıştır. En büyük etkisi ise iklim değişikliği ve küresel ısınmanın yanı sıra çevre üzerine olmuştur. Bunun akabinde döngüsel ekonomi, doğrusal ekonominin hedeflediği gelişimi gerçekleştirmek amacıyla -ancak çevreyi ve doğal kaynakları korumada, sürdürülebilir ekonomiyi, iş gücünü ve iktisadi refahı sağlamada daha etkili yollar kullanmak suretiyle- bu ekonomik modele alternatif olarak ortaya çıkmıştır. Bu çalışma, döngüsel ekonomiyi, onun modern teorilerini, döngüsellik ve sürdürülebilir kalkınma kavramlarını, döngüsel ekonominin fıkhi konumunu ve fakihlerin çevre konusunu ele alış biçimini incelemeyi amaçlamaktadır. Bu doğrultuda çalışmada kullanılan metot, verilerin toplandığı ve olguların incelendiği tümevarım metodudur. Böylelikle konu hakkındaki kavramlarla ilgili daha detaylı bilgiler ortaya koyulacak ve genel ilkelere ulaşılacaktır. Araştırmanın önemi ise, kendisinde birçok problem ve tehlikenin olduğu doğrusal ekonomiye karşı çıkması ile bu etkileri azaltmaya çalışan döngüsel ekonomiye geçiş noktasında ve yeryüzünün imarına ve şeriatın ruhuna uygun olan İslam iktisadının bu eğilime yaklaşımına ışık tutmada kendini göstermektedir. Bu çalışmanın, İslam hukuku ve iktisadının genel prensipleri çerçevesinde, çevre dostu bir ekonomiye geçiş için çağdaş ekonomik projelerin ve çevre uygulamalarının desteklenmesine ve İslam düşüncesinin Avrupa ve gayrimüslim ülkelerde doğru anlaşılmasına katkıda bulunması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
This study seeks to legitimize the legalization of the concept of circularity and sustainable development, study the vision of the legitimacy of the issue of circular economy, and the jurists' treatment of the issue of the environment. Which makes it sustainable development, increases the workforce, and achieves economic well-being The study uses the inductive method by observing phenomena and collecting data to reach general principles. This study uses the descriptive analytical method to reach an accurate knowledge of the subject's elements. The importance of the research is highlighted in that it is based on resisting the linear economy because of its many problems and damages, and the transition towards a circular economy that seeks to reduce and mitigate these effects and shed light on the position of Sharia and Islamic economics on this trend. The desired benefits of this transformation are from the spirit of Islamic Sharia, which calls for the reconstruction of the land and the non-corruption of it. This study contributes to supporting contemporary economic projects, especially emerging ones, to transform into an eco-friendly economy and environmental practices in accordance with the general principles of Sharia and Islamic economics. And this study contributes to proving the Islamic theory and its realism in 3 European or non-Muslim countries.