Hatay İli Samandağ İlçesindeki seraların yapısal ve teknik yönden incelenmesi ve yöre seraları için ısı yükünün belirlenmesi
  1. Tez No: 77062
  2. Yazar: DERYA ÖNDER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAFİ BAYTORUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Sera, yapısal sorunlar, teknik sorunlar, ısı gereksinimi, Greenhouse, structure problems, technical problems, heating requirement
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
OZ IV Bu çalışma, Hatay ili Samandağ ilçesinde bulunan seraların yapısal ve teknik yönden sorunlarının saptanması ve yöre seraları için ısı yüklerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışma iki aşamadan oluşmuştur. Çalışmanın birinci aşamasında yapısal ve teknik yönden sorunlar belirlenmiştir. Bu amaçla yöredeki tüm seralarda yetiştiricilerle anket yapılmıştır. Bu çalışmada yöre seralarının tamamının plastik örtülü sera olduğu belirlenmiştir. Seraların %84.50' sinde UV+IR katkılı PE kullanıldığı saptanmıştır. Seraların büyük bir kısmında yay çatılı seralar tercih edilmiştir. Yöre seralarının büyük bir kısmında dondan korunmak amacıyla ısıtma yapılmaktadır. Damla sulama yöntemi en fazla tercih edilen sulama yöntemidir (%62. 16). Çalışmanın ikinci aşamasında, Samandağ seraları için ısı gereksinimi hesaplanmıştır. Bunun sonucunda yöredeki seralarda yılın aralık-ocak-şubat aylarında ısıtma yapılması gerektiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT V This study was carried out to determine structure and technical problems and heat consumption in greenhouses in Samandağ, Hatay. The study consisted of two stages. In the first stage, structure and technical problems were determined, in order to do this, a questionnaire study was made with greenhouse growers in the target area. In the study, it was determined that, all the greenhouses were plastic covered ones and 84.50% of them used PE which is UV+1R added. Arch shape greenhouses were prefered in most of the greenhouses studied. Heating was made in order to avoid from being frozen. Drip irrigation was mostly preferred method (62. 16%). In the second stage, the heating requirement was calculated for Samandağ greenhouses. As a result, a necessity for heating in december, January and february was determinated.