Bacillus subtilis'e ait selülaz genlerinin e.coli'de klonlanması
Cloning of Bacillus subtilis cellulase genes in e.coli
  1. Tez No: 77061
  2. Yazar: BAHRİ DEVRİM ÖZCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NUMAN ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Bacillus subtilis, Escherichia coli, CMCase, xylanase, cloning. n
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZ YÜKSEK LİSANS TEZİ Bacillus subtilis'E AİT S ELÜLAZ GENLERİNİN E. Coli'DE KLONLANMASI BAHRİ DEVRİM ÖZCAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ZOOTEKNİ ANABİLİM DALI Danışman: Doç. Dr. NUMAN ÖZCAN Yıl:1998, Sayfa: 70 Jüri :Doç. Dr. NUMAN ÖZCAN :Prof. Dr. YÜKSEL BEK :Prof. Dr. ÖMER ÇOLAK Bacillus subtilis suşları en çok bilinen Bacillus türü olup önemli endüstriyel ezimlerin, bazı biyokimyasalların, antibiyotiklerin ve insektisitlerin üretiminde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu suşlar aynı zamanda ksilanaz, selülaz, a-amilaz ve proteaz gibi yem iyileştirici enzimlerin de kaynağıdır. Bu nedenle çeşitli B.subtilis suşları a-amilaz ve CMCase aktivitesi bakımından taranarak selütofitik ve amilolitik suşlar tespit edilmiştir. Daha önce E. coli ve B. subtilis YB886nda sırasıyla pUC18 ve pUB11O plazmidleri ile klonlanan RSKK243`e ait CMCase yan etkili bifonksiyonel ksilanaz geni elektroporasyon tekniği ve pUB110 plazmidi ile Bacillus subtilis ORBA mutant, RSKK243, RSKK244 ve RSKK246 suşlarına aktarılmış ve elde edilen rekombinant suşların enzimatik analizleri yapılmıştır. Anahtar Keümelen Bacillus subtilis, Escherichia coli, CMCase, ksilanaz, klonlama.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS CLONING OF Bacillus subtilis CELLULASE GENES IN Ecoli BAHRÎ DEVRİM ÖZC AN DEPARTMENT OF ANTMAL SCTENCE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Doç.Dr. NUMAN ÖZCAN Year:1998, Pages: 70 Jury :Doe. Dr. NUMAN ÖZCAN :Prof. Dr. YÜKSEL BEK : Prof. Dr ÖMER ÇOLAK Bacillus subtilis is the most known strain of Bacillae and it is commonly used for the production of important industrial enzymes, some of biochemicals, antibiotics and insecticide. These strains are also good source of feed upgrading enzymes such as xylanase, celluase, alpha-amylase and protease. Therefore, various Bacillus strains were screened for CMCase and alpha-amylase activity. Recently we have cloned afunctional B.subtilis RSKK243's xylanase gene with CMCase side activity in E. coli and B. subtilis YB886 with pUCIS and pUBllO plasmids respectively. The gene was then transferred into various B.subtilis strains such as B.subtilis ORBA mutant, RSKK243, RSKK244 and RSKK246 strains using electroporation technique with pUBllO vector. Resultant recombinant strains were assayed enzymatically.