5. sınıf alan ve uzunluk ölçme konusunun geleneksel çocuk oyunları ile öğretiminin başarıya etkisi
The effect on the success of teaching with traditional children's games about 5th grade area and length measurement
- Tez No: 770643
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ OSMAN ENGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: geleneksel çocuk oyunları, alan ölçme, uzunluk ölçme, matematik seferberliği, traditional children's games, measuring area, measuring length, math mobilization
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç: Araştırmanın amacı, ortaokul 5. sınıf öğrencilerine geleneksel çocuk oyunlarıyla yapılan öğretimin matematik dersinde geometri konularından alan ve uzunluk ölçme konusunun öğretiminde başarıya etkisini incelemek, geleneksel çocuk oyunlarımızı ayakta tutmak ve matematik öğretiminde öğrencileri sınıf ortamından hayata taşımaktır. Yöntem: Bu araştırma nicel araştırma yöntemlerinden yarı deneysel desenin ön test-son test kontrol gruplu modeli göz önünde bulundurularak yapılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu Mardin ilinin Nusaybin ilçesinde devlete ait bir ortaokulda 5. sınıfta öğrenime devam eden 21 kişilik mevcutlu 2 sınıftan oluşturulmuştur. Bu sınıflardan 5-D sınıfı deney grubu 5-C sınıfı kontrol grubu olmak üzere yansız atama ile iki grup oluşturulmuştur. Her iki gruba araştırma öncesinde araştırmacı tarafından hazırlanan ön test, araştırma sonunda gruplar arasındaki farkı ortaya koymak için araştırmacının hazırladığı ön teste paralel son test her iki gruba uygulanmıştır. Bulgular: Deney ve kontrol grubundaki öğrencilerin ön test puanlarına göre son test puan ortalamaları arasında anlamlı fark bulunmuştur. Deney grubunun son test ortalama puanı kontrol grubunun ortalama puanına göre anlamlı ölçüde yüksek çıkmıştır. Sonuç: 5. sınıf matematik dersinde alan ve uzunluk ölçme konularının geleneksel çocuk oyunlarıyla öğretimin başarıya ve kalıcılığa etkisinin olduğu ve bu etkinin olumlu olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this research is to examine the effect of teaching the subject of geometry and length measurement, which is a subject in maths lessons, to 5th grade middle school students through traditional children's games, to keep our traditional children's games alive, to expose students real life experiences in mathematics education. Method: This research was carried out by considering the pretest-posttest control group model of the semi-experimental design, which is one of the quantitative research methods. The study group of the research consisted of 2 classes of 21 students studying in the 5th grade in a public secondary school in Nusaybin, Mardin. From these classes, two groups were formed by unbiased assignment, the 5-D class as the experimental group and the 5-C class as the control group. A pre-test prepared by the researcher was applied to both groups before the research and to reveal the difference between the groups, the post-test, which is parallel to the pre-test prepared by the researcher, was applied to both groups. Findings: A significant difference was found between the post-test mean scores of the students in the experimental group and the control group compared to the pre-test scores. The post-test mean score of the experimental group was significantly higher than the mean score of the control group. Conclusions: It can be said that teaching area and length measurement subjects through traditional games in 5th grade mathematics lessons has a positive effect on the success of the students and permanence of knowledge.