Ayçiçek asitli yağının broyler rasyonlarında kullanılma olanaklarının araştırılması
Research on the utilization of sunflower acid oil in broiler diets
  1. Tez No: 77068
  2. Yazar: SÜLEYMAN ÇALIŞLAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN ÖZTÜRKCAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Sunflower Acid Oil, Broiler, Diet, Performance, Carcass an Plasma Parameters. n
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
oz DOKTORA TEZİ -m~ AYÇİÇEK ASİTLİ YASİNİN BROYLER RAS YONLARINDA Kİ^LANILMAjgLANAKLARB>PJ ARAŞTIRILMASI SÜLEYMAN ÇALIŞLAR ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ZOOTEKNİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof.Dr. Orhan ÖZTÜRKCAN Yü: 1998, Sayfa:77 Jüri : ProfDr. Orhan ÖZTÜRKCAN : Prof.Dr. Kamil DOĞAN : Doç.Dr. Hasan Rüştü KUTLU TEZ OZETI Bu çalışma, broyler rasyonlarında ayçiçek asitli yağının kullanım olanaklarım araştırmak amacıyla Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Araştırma Çiftliğinde yürütülmüştür. Ayçiçek asitli yağı, rasyonlarda %0 (kontrol), %2, %4, %6 ve %8 olmak üzere beş farklı düzeyde kullanılmıştır. Deneme tesadüf parselleri desenine göre düzenlenmiştir. Her muamele üç tekerrür ve her tekerrürde 9 adet civciv (erkek ve dişi karışık) olmak üzere denemede toplam 135 civciv kullanılmıştır. İlk hafta (0-7 gün) deneme civcivlerine alıştırma yemi yedirilmiştir. Civcivlere 7-28. günler süresince %23 ham proteinli, 3100 kcal dönüşebilir enerji/kg yem ve 29.-49. günler arasında ise %21 ham proteinli, 3200 kcal dönüşebilir enerjili /kg yem serbest olarak yedirilmiştir. Çalışmada karkas ve kan parametrelerine ait bazı değerler araştırılmıştır. Toplam canlı ağırlık kazancı, toplam yem tüketimi, ve yemden yararlanma kontrol grubuna göre farksız bulunmuştur (P>0.05). Karkas ağırlığı ve karkas randımanı bakımından gruplar arasındaki farklılık önemli olmuştur (PO.05). Karkas suyu ve karkas ham protein ölçümleri bakımından ise gruplar arasındaki farklılık çok önemli (PO.01), karkas ham yağ, ham kül ve abdominal yağ miktarları yönünden ise farklılık önemsiz çıkmıştır (P>0.05). Plazma glükozu bakımından farklılık önemli olmuştur (PO.05); ancak kontrol grubuna göre plazma toplam proteini ve plazma toplam lipoproteini bakımından farklılık önemsiz bulunmuştur (P>0.05). Anahtar Kelimden Ayçiçek Asitli Yağı, Broyler, Diyet, Performans, Karkas ve Plazma Parametreleri.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS RESEARCH ON TH!? UTTtTZAtto^ OF SUNFLOWERACIP OIL IN BROILER DIEJS SÜLEYMAN ÇALIŞLAR DEPARTMENT OF ANIMAL SCIENCE INSTITUDE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : ProfDr. Orhan ÖZTÜRKCAN Year : 1998, Pages:77 Jury : ProfDr. Orhan ÖZTÜRKCAN : ProfDr. Kamil DO?AN : Doç.Dr. Hasan Rüştü KUTLU SUMMARY The objective of this study to examine the utilization of sunflower acid oil in th broiler diets. The experiment was conducted at the research station of Agriculture Faculty of Kahramanmaraş Sütçü Imam University. The sunflower acid oil was use at five different levels; 0% (control), 2%, 4%, 6% and 8% in the broiler diets. Th experiment was designed as completely randomised. Every groups of diet was treate in three plots, which had 9 chicks (mixed sex) and totally 135 chicks were used in th trial. The chicks were fed with pre-feed at the first week. During the l^-lti*1 days th broilers were fed ad-libitum with diet, 23% crude protein and 3100 kcal/kg c metabolizable energy and between 29th-49th days they were fed with diet, 21% crud protein and 3200 kcal/kg of metabolizable energy. In the study, some carca" characteristics and blood parameters were investigated. According to the results; during the experimental period, total live weigl gain, feed consumption and feed conversion ratio (FCR) were not significant (P>0.05) different from control. The carcass weight and the yield of carcass wei affected significantly (PO.05) by sunflower acid oil Carcass water proportion ar crude protein measurement have found to be significant (PO.01), crude fa abdominal fat and the ash of the carcass have not determined significant (P>0.05). Plasma glucose levels have found to be statistically significant (PO.05), b plasma total protein and plasma total lipoprotein have not found significant (P>0.0: different from control.