Adana İlinde çiftçi şartlarının depolanmış ürünlerde zararlıların tespiti
Determination of stored product pests under farmers condition in Adana
- Tez No: 77069
- Danışmanlar: PROF. DR. A. FARUK ÖZGÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Depo, depo ürünleri, depo zararlıları, Adana, Store, stored product, stored products pests, Adana (Türkiye) II
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 35
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ ADANA İLİ'NDE ÇİFTÇİ ŞARTLARINDAKİ DEPOLARDA ZARARLILARIN TESBİTİ BERRİN ÇANKAYA ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİTKİ KORUMA BÖLÜMÜ ENTOMOLOJİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. A. FARUK ÖZGÜR Yıl: 1998, Sayfa:27 Jüri : Prof. Dr. A. Faruk ÖZGÜR Doç. Dr. M. Rifat ULUSOY Doç. Dr. İ. Halil ELEKÇİOĞLU Adana ilinde merkez ilçeye bağlı Küçük Çıldırın, Yolgeçen, Gökçeler, Akkuyu ve Çınarlı köylerine Ekim 1996-Ağustos 1997 tarihleri arasında, çiftçi şartlarındaki depolarda surveyler yapılmıştır. Bu çalışmanın sonucunda Insecta sınıfına bağlı 3 takımdan 11 familyaya bağlı toplam 13 zararlı türe rastlanmıştır. Bunlara ek olarak çok sayıda Akar türü de bulunmuştur. Yapılan araştırmanın sonucunda en yaygın türlerin Si tophi his oryzae (L.), Rhizopertha dominica (F.), Tribolium castamum (Herb.), Trogium pıılsatorhım (L.), Plodia interpunctella (Hübner) ve Sitotraga cerealella (Olivier) olarak belirlenmiştir. Bu köylerde ikinci derecede önemli türler olarak Oryzaephilus surinamensis (L.), Cryptolestesferrugineus (Steph.) tesbit edilmiştir. Hayvan yemlerinde ise çok sayıda Akar türüne rastlanmıştır, Buğdayda S. oryzae, R. dominica, Trogium pulsatorium, arpada S. oryzae, R. dominica, S. cerealella, bulgurda T. castaneum arpa ezmesi ve mısır yeminde bazı Akar türlerinin zararlı olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS DETERMINATION OF STORED PRODUCT PESTS UNDER FARMER' CONDITION IN ADANA BERRİN ÇANKAYA DETERMINATION OF PLANT PROTECTION INSTITUTE OF NATUREL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Danışman : Prof. Dr. A. FARUK ÖZGÜR Yıl: 1998, Sayfa:27 Jüri : Prof. Dr. A. Faruk ÖZGÜR Doç. Dr. M. Rifat ULUSOY Doç. Dr. İ. Halil ELEKÇİO?LU The study was carried out in Küçük Çıldırın, Gökçeler, Yolgeçen; Akkuyu, Çınarlı villages, which belong to Adana, from October 1996 to August 1997. Thirteen species belonging to 1 1 families, 3 orders, 2 classes were determined. In this study Sitophilus oryzae (L.), Rhizopertha dominica (F.), Tribolium castaneum (Herb.), Trogium pulsatorium (L.), Plodia interpunctella (Hübner) and Sitotraga cerealella (Olivier) were faund the important species and Oryzaephilus surinamensis (L.), Cryptolestes ferrugineus (Steph.) were determined to be potantial species in this village. S. oryzae, T. pulsatorium on grain, S. oryzae, R. dominica, S. cerealella on barley, T. castaneum on boulgur and on flour, acari species on animals fodder were quite important species.