Cam sanayii atıklarının elektrokinetik yöntemlerle susuzlandırılması
Dewatering of glass industry with electrokinetic methods
- Tez No: 77067
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OKTAY BAYAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Susuzlandırma, elektrokinetik, elektroforez, cam kumu hazırlama, Dewatering, electrokinetic, electrophoresis, glass-sand processing. II
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZ YÜKSEK LİSANS TEZİ CAM SANAYİİ ATIKLARININ ELEKTROKİNETİK YÖNTEMLERLE SUSUZLANDIRILMASI ÖZEN (ARDIÇ) KILIÇ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MADEN MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman: Yrd. Doç. Dr. Oktay BAYAT Yıl: 1998 Sayfa: 80 Jüri : Yrd. Doç. Dr. Oktay BAYAT Prof. Dr. Mesut ANIL Doç.Dr. Birgül YAZICI Yrd. Doç. Dr Mehmet YILDIRIM Yrd. Doç. Dr. Belgin BAYAT Bu çalışmada, Türkiye Şişe Cam San. A.Ş.' ye bağlı Camiş Madencilik A.Ş.' e ait cam kumu hazırlama tesislerinde oluşan silisli katı atıkların (-105 fi) elektrokinetik yöntemlerle (elektroforez) susuzlandırılması amaçlanmıştır. Atığın tamamı 45 \i ile 105 u: arasında olup; %60' ı ortoklas K(AlSİ30g) ve %40' ı kuvars-feldispattır. Elektrokinetik yöntemle yapılan susuzlandırma deneyleri halen cam kumu hazırlama tesislerinde kullanılmakta olan işletilmesi ve yedek parçalan yüksek maliyetlerle karşılanan lamelli tikner+yüksek basınçlı Larox filtrelere karşı bir alternatif teşkil etmesi amacıyla uygulanmıştır. Lamelli tiknerden yüksek basınçla Larox filtrelere %35 katı içeriğinde gelen katı atık basınç altında (2-10 atm) sıkılaştırılarak yaklaşık %22-25 nem içeren kek elde edilmektedir. Elektrokinetik yöntem ile maket havuzda iyileştirme çalışmaları yapılarak girişte %5 katı içeren pülpten pH 6' da besleme işleminden 10 saat sonra %37.01 nem içeren kek elde edilmiştir. Deney başlangıcında DC kaynağından sisteme verilen doğru akımın gerilimi ve akımı ise; 14.6 Volt ve 1.2 Amper' dir. Ancak deney başlangıcından 40 dakika sonra 14.5 V, 0.8 A ve deşarj edilen su miktarı 0.70 lt/dk' dır. Deney başlangıcından 140 dakika sonra ise 14.4 V. 0 A olmakta ve deşarj edilen su miktarı 0.01 İt / dk olmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS DEWATERING OF GLASS INDUSTRY WITH ELECTROKINETIC METHODS ÖZEN (ARDIÇ) KILIÇ DEPARTMENT OF MINING ENGINEERING INSTITUTE OF NATUREL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Yrd. Doç. Dr. Oktay BAYAT Year: 1998 Pages: 80 Jury : Assist Prof. Dr. Oktay BAYAT : Prof. Dr. Mesut ANIL : Assoc. Birgül YAZICI : Assist Prof. Dr. Mehmet YILDIRIM : Assist Prof. Dr. Belgin BAYAT In this study, dewatering of tailings of glass-sand processing plant in Şişe Cam Sanayii A.Ş., Mersin, Turkey was aimed applying electrokinetic technique. The particule size of the solid waste is ranged from 45 [i to 105 u. and the material consists of mainly orthoclase K(AlSİ30g), alumina (AI2O3), potassium (P2O5), iron oxides (Fe203) and silica (SİO2). In practice, high pressure Larox press filter is used at the plant for dewatering of the waste material which has 35% solids and a final cake having 22-25% moisture is obtained. However, the company is look for an alternatif method for dewatering because of high costs of the filtering equipment. Currently dewatering cost of tailings is about 1 $/ton-ore. An experimental work has been carried out using an electrokinetic technique for dewatering the waste material. A pool was designed to utilize electrokinetic technique and a final cake having has obtained 37% moisture after 24 h treatment. For this 14.6 voll current was applied for 140 minutes and than stopped.