A technopoietic investigation: Techné as a discursive formation in architecture
Teknopoietik bir inceleme: Mimarlıkta söylemsel bir oluşum olarak Techné
- Tez No: 770697
- Danışmanlar: PROF. DR. İNCİ BASA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Techné, Söylem, Mimarlığın Teknopoietiği, Yapım Bilgisi, Üretken Eylemsellik, Techné, Discourse, Technopoiesis of Architecture, Knowledge of Making, Generative Doing
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 244
Özet
Tez, değişen aktörlerin, uygulamaların, tekniklerin, malzemelerin ve teknolojilerin dönüşümünün eşzamanlı olarak düşünme etkinliğine dahil olan eylemsel yapma-etme pratiğini, öğrenme, açığa çıkarma, fiili tasarım ve üretim süreci, bilgi oluşumu ve birikimi ile ilgili olarak mimarlığın merkezi bir yönü olarak tanımlar. Önerildiği üzere, yapma pratiği, tasarım düşüncesinin nasıl hareket ettiğini, bilginin, ilgili kalıpların, mekanizmaların, sistemlerin nasıl oluştuğunu ve kullanıldığını ifade eden mimarideki temel kavramdır. Tez mimarlığı, eylem ve bilgi ikiliği-birliği arasında okur ve bu yolla, kendi içkin doğasını teknopoietik bir varoluş olarak kavramsallaştırır. Antik felsefeden bu yana, mimarlık disiplini için geniş bir alan açan techné kavramı, tasarım düşüncesi süreçlerini yönlendirmek, mimari yapım ve araştırmalarına ilişkin yeni yorumlar geliştirmek için kapsayıcı ve bütünleşik bir potansiyel sunar. Tez, kendi konumunu ve eylemini tanımlamak için techné terimini, felsefesinin, kuramının ve metodolojisinin merkezine yerleştirir. Techné'nin, pratik, teorik ve eğitim alanlarındaki söylemsel düzenliliği sebebiyle mimarlıkta yaygın bir söylem alanı oluşturduğunu iddia eder. Pratik bilgisinin geleneksel ve tarihsel öneminden ziyade çalışma, mimarlığın üretken kapasitesine yönelik bir araştırma yönteminin izini sürer. Techné, yalnızca çoklu müdahalelere ve yorumlara açık olan söylemsel pratiğin araştırılması ve analiz edilmesinde değil, aynı zamanda eylemsel bilginin üretilmesinde ve yapılandırılmasında da bir araç olarak tanımlanır. Böylelikle tez, kendi metodolojik işletimlerini kullanarak bilgi üretiminin kendisinin pratiğe dönüştüğü ve araştırma sürecinin ayrılmaz bir parçası haline geldiği üretken bir eylem gerçekleştirir.
Özet (Çeviri)
The thesis defines making of actively doing, learning, and revealing in ways that simultaneously engage in the thinking activities of changing actors, practical applications, and the transformation of techniques, materials, and technologies as a central aspect of architecture, in terms of the actual processes of designing, production, generation, and accumulation of knowledge. As proposed, making is the fundamental notion in architecture that refers to how design thinking acts and how knowledge, related patterns, mechanisms, and systems are engendered and used. The thesis defines architecture as a technopoietic being by conceptualizing the immanent nature of its practice and knowledge, which challenges and negotiates between its own duality and unity. Providing a prevailing field for the discipline of architecture, from ancient philosophy, techné as a united concept presents the overarching potential to direct the processes of design thinking and develop new interpretations of architectural making and its research. The thesis locates the notion of techné in the core of its philosophy, theory, and methodology in defining its own position and act. As it claims, techné designates a prevalent discourse in architecture due to its discursive regularity in practical, theoretical, and educational arenas. Rather than a conventional historical account of knowledge of making, the thesis traces a compelling method for research into the generative capacity of architecture. Techné is instrumentalized as a tool not only for analyzing a generative specialty that is open to multiple interpretations but also for the production of knowledge as a discursive practice. Utilizing its own methodological operations therefore, the thesis practices a generative doing where knowledge production as a practice becomes an integral part of the research process.