Geri Dön

Rekreasyonel havacılık uçuş sahalarının sahip olması gereken özelliklerinin belirlenmesi

Determining of the characteristics of the recreational aviation flight fields

  1. Tez No: 770807
  2. Yazar: İBRAHİM YAVUZ DAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEREM YILDIRIM ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Rekreasyonel havacılık, Sportif havacılık, Rekreasyon, Recreational Aviation, Sports Aviation. Recreation
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Spor Yönetimi ve Rekreasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156

Özet

Rekreasyonel havacılık faaliyetlerine katılım ve rekreasyonel havacılık uçuş sahalarına talep gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde her geçen gün artarak devam etmektedir. Kullanımın yanında bu sahaların sahip olduğu özelliklerin, sosyal ve rekreasyonel imkanlara sahip olmasının havacılık branşlarının bir parçası olabilme imkanı tanıyacak şekilde düzenlenmesi ön plana çıkmaktadır. Türkiye'deki mevcut durum, yasal mevzuat ve alan çalışmalarının bir araya getirilmesi ile rekreasyonel uçuş sahalarının sahip olması gereken özelliklerin uzman görüşlerine göre belirlenmesinin önemli olduğu düşünülmüş ve araştırmanın amacı; rekreasyonel havacılık branşlarından yamaç paraşütü, model uçak ve ultralight motorlu hava araçları uçuş sahalarının sahip olması gereken özelliklerin belirlenmesi olarak şekillendirilmiştir. Araştırmanın modeli nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması olarak belirlenmiş, veri toplama tekniklerinden literatür tarama, görüşme ve gözlem çalışması uygulanmıştır. Görüşmeler ölçüte dayalı örnekleme yöntemi ile belirlenmiş alan uzmanları ile delfi tekniği ile iki turlu yapılmıştır. Görüşme soruları alan uzmanlarının görüşü alınarak hazırlanmış, görüşmeler 9 yamaç paraşütü ve yelken kanat, 11 model uçak ve 7 ultralight hava aracı alan uzmanı ile gerçekleştirilmiştir. Gözlem çalışmasında Türkiye'de aktif kullanılan 9 farklı uçuş sahası incelenmiştir. 27 alan uzmanı ile yapılan görüşmeler sonucunda motorsuz hava aracı (yamaç paraşütü ve yelken kanat) uçuş sahaları için 32, model hava aracı (model uçak) uçuş sahaları için 23 ve ultralight hava aracı uçuş sahaları için 32 özellik ortaya konmuştur. Özellikler, acil durum önlemleri, coğrafi yapı ve iklim şartları, emniyet ve güvenlik, havacılık donanımları, uçuş bölgesi izinleri ve mülkiyeti, uçuş sahasına ulaşım imkanları, uçuş sahasının fiziki yapısı, sosyal tesis ve rekreasyonel imkanların bulunması temalı olarak ortaya konmuştur.

Özet (Çeviri)

Participation in recreational aviation activities and the demand for recreational aviation flight fields are increasing day by day in developed and developing countries. In addition to usage, it comes to the fore that the features of these fields, having social and recreational opportunities, are arranged in a way that allows them to be a part of aviation branches. It is thought that it is crucial to bring together the current situation, aviation regulations, and field studies in Turkey and determine the characteristics that recreational flight areas should have according to expert opinions. The research aims to determine the characteristics that the flight fields of paragliding, model aircraft, and ultralight powered aircraft, which are among the branches of recreational aviation, should have. The research model was determined as a case study, one of the qualitative research methods, and a literature review, interview, and observation study, one of the data collection techniques, was used. Interviews were conducted in two rounds with the experts in the field determined by the criterion-based sampling method with the delphi technique. The interview questions were prepared by taking experts' opinions in their fields. The interviews were conducted with 9 non-motorized aircraft (paraglider and hang glider), 11 model aircraft, and 7 ultralight aircraft experts. In the observation study, 9 different flight areas used actively in Turkey were examined. As a result of a literature review and interviews with 27 field experts, 32 features were revealed for non-motorized aircraft (paraglider and hang glider) flight sites, 23 for model aircraft (model aircraft) 32 for ultralight aircraft flight sites. Features revealed, emergency measures, geographical structure and climatic conditions, safety and security, aviation equipment, flight zone permits, flight zone ownership, means of transportation to the flight site, the physical structure of the flight area, availability of social facilities and availability of recreational opportunities can be sorted as.

Benzer Tezler

  1. Sivil pilotlarda gürültü maruziyetine bağlı hiperakuzinin değerlendirilmesi

    Evaluation of hyperacusis due to noise exposure in civilian pilots

    BİLGE NASİBOĞLU

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    Kulak Burun ve BoğazHacettepe Üniversitesi

    Odyoloji Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. MERAL DİDEM TÜRKYILMAZ

  2. Uçma olgusunun turizme yansımasına bir örnek: 'Yamaç paraşütü'

    An example of the reflection of flying phenomen to tourism: 'Paragliding'

    MUHAMMED ESHABİL SADIK KILAVUZ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    TurizmAnkara Hacı Bayram Veli Üniversitesi

    Rekreasyon Yönetimi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. MEHMET ALPARSLAN KÜÇÜK

  3. Aladağ İlçesi Pos Orman İşletmesi alanından orman insan ilişkilerinin araştırılması

    Researching the interactions of human and forest on the Aladağ Province Pos Forest

    VOLKAN DENERİ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2006

    Peyzaj MimarlığıÇukurova Üniversitesi

    Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. TÜRKER ALTAN

  4. Fırtına Havzası'nda yaylaların ve yaylacılığın zaman içerisindeki değişimi ve ortaya çıkan bazı çevresel sorunlar

    Temporal changes on transhumance practices in the uplands of Firtina basin and some ensued environmental problems

    ERCAN SÜTLÜ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2009

    Ormancılık ve Orman MühendisliğiArtvin Çoruh Üniversitesi

    Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. MEHMET ÖZALP

  5. Devrekâni çayı alt havzası örnekleminde havza yönetim planının geliştirilmesi

    Developing of basin management plan for Devrekani watercourse sub-basin

    SEVGİ ÖZTÜRK

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2011

    Şehircilik ve Bölge PlanlamaGazi Üniversitesi

    Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. GÜLSEVEN UBAY TÖNÜK