30 numaralı ve 1577 tarihli Mühimme Defteri [S.65-125] (Özet-transkripsiyon-dizin)
No. 30 and dated 1577 Mühimme Book [S.65-125] (Summary- transcription-index)
  1. Tez No: 770863
  2. Yazar: OĞUZHAN ÇITAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE GÜL HÜSEYNİKLİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, Mühimme, Eşkıya, Kale, Ottoman Empire, Mühimme, Bandit, Castle
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Osmanlı Devleti'nde Divan-ı Hümayun'da görüşülen konularla ilgili alınan önemli kararlar, Mühimme defterlerine hükümler halinde kaydedilmiştir. Böylece devletin askeri, içtimai, hukuki pek çok kurumu ve işleyişi hakkında bilgi sahibi olmak mümkündür. Bu nedenle mühimme defterleri ihtiva ettiği konular nedeniyle büyük öneme sahip arşiv kaynaklarındandır. 30 Numaralı ve 1577 tarihli bu Mühimme Defteri'nin 65-125. sayfa aralığı çalışmanın asıl kısmını oluşturmaktadır. Transkript edilen bu defter, çeşitli idari ve adli atamalar, eyalet, sancak, kaza, nahiye ve kalelerin güvenliği, tahkimi,bakım ve onarımı, eşkıyalık faliyetleri gibi farklı konuları ihtiva etmektedir. Bu çalışmada, 30 Numaralı Mühimme Defteri'nin 65-125. sayfaları transkribe edilerek, hüküm özetleri çıkartılmış ve dizin eklenerek çalışma nihayete erdirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Important decisions taken on the subjects discussed in the Divan-ı Hümayun in the Ottoman Empire were recorded in the Mühimme registers as provisions. Thus, it is possible to have information about the military, social and legal institutions and functioning of the state. For this reason, the mühimme books are among the archival sources of great importance due to the subjects they contain. Pages 65-125 of the Mühimme Book No. 30, dated 1577 is the main part of this study. This book transcription contains different subjects such as various administrative and judicial appointments, security, arbitration, maintenance, and repair of provinces, sanjaks, districts, towns and castles, banditry activities. In this study, pages 65-125 of Mühimme Notebook No. 30. were transcribed, summaries of judgments were extracted, and the study was concluded by adding an index.