Covid-19 pandemi döneminde esnek çalışma ile işe tutkunluk arasındaki ilişki
The relationship between flexible working and work engagement during the Covid-19 pandemic period
- Tez No: 770870
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ÇEMBERCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Pandemi, Covid-19, Esneklik Kavramı İşe Tutkunluk, Pandemic, Covid-19, Flexibility Concept Passion for Work
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Birden fazla ülke veya kıtalar üzerinde büyük bir alanda etkisini gösteren salgın hastalıklar pandemi olarak tanımlanmaktadır. Tüm dünyada insan sağlığı üzerinde ciddi derecede etkileri bulunan ve can kaybına sebep olan pandemik hastalıkların yaygın hale gelmesi, çoğunlukla kişiler arası mesafe bulunmaması, iklim koşulları, ulaşım özelikleri ve sağlık hizmetleri ile etki göstermektedir. Bu çalışmada pandemik hastalık olarak Dünya Sağlık Örgütü tarafından ilan edilmiş olan Covid-19 hastalığı ile ilgili araştırmalarda bulunulmuştur. Covid -19 hastalığının birey üzerindeki etkisi ve çalışma hayatındaki etkisi üzerine inceleme yapılmıştır. Daha önce varlığı bilinen ancak çok fazla tercih edilmeyen uzaktan çalışma sistemi pandemi ile hayatımıza girmiştir. İş hayatının devamlılığına evden çalışma sistemi ile çözüm bulunmaya çalışılmış, teknolojiden yararlanılarak yeni bir düzene geçilmiştir. Uzaktan çalışma sistemiyle birlikte esnek çalışma sisteminin ayrıntıları üzerine incelemeler yapılmıştır. Çalışma saatlerinin işveren ve çalışanlarının isteği ya da işin yapısı ve ücret doğrultusunda düzenlenmesi ile ilgili esneklik yapılması esnek çalışma kavramını ifade etmektedir. İşin belirli bir çatı altında bulunmadan yapılmış olması iş hayatı için kurtarıcı olmuştur. Ancak uzaktan çalışma sisteminin getirdiği dezavantajlarda bulunmaktadır. Bu araştırmamızda uzaktan çalışma sisteminin olumlu ve olumsuz yönleri hakkında değerlendirmeler yer almaktadır. Pandemi döneminde esneklik kavramının ortaya çıkması ile birlikte çalışma düzeninde yenilikler yapılmıştır. Uzaktan sürdürülen iş hayatı esneklik kavramı hakkındaki detayları gündeme getirmiştir. Çalışma düzeninin tamamen değişmesi ile esneklik kavramı ve bu kavramın işe tutkunluk üzerindeki etkisi irdelenmiştir. İşe tutkunluk kavramı farklı boyutlarıyla kapsamlı bir şekilde ele alınmıştır. İşe tutkunluk kavramının diğer alanlarla ilişkisi hakkında araştırmalar yapılmıştır. Bunun sonucunda farklı başlıklar altında çalışma sistemleri ile ilgili kapsamlı bilgilendirmeler ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Pandemic diseases that affect more than one country or over a large area on continents are defined as pandemics. The prevalence of pandemic diseases, which have serious effects on human health all over the world and cause loss of life, mostly affects the lack of interpersonal distance, climatic conditions, transportation features and health services. In this study, researches on the Covid-19 disease, which has been declared by the World Health Organization as a pandemic disease, have been carried out. The effect of Covid -19 disease on the individual and its effect on working life has been examined. The remote working system, which was previously known but not preferred much, has entered our lives with the pandemic. For the continuity of business life, a solution has been tried to be found with the work from home system, and a new order has been adopted by making use of technology. The details of the flexible working system together with the remote working system were examined. Flexibility in arranging working hours in line with the request of employers and employees or the structure of the work and wages refers to the concept of flexible working. The fact that business life was carried out without being under a certain roof has been a savior for business life. However, there are disadvantages brought by the remote working system. In this research, there are evaluations about the positive and negative aspects of the working system. With the emergence of the concept of flexibility during the pandemic period, innovations have been made in the working order. Remote business life brought up the details about the concept of flexibility. The concept of flexibility with the complete change in working order and the effect of this concept on work engagement are examined. The concept of work engagement has been comprehensively discussed with its different dimensions. Research has been conducted on the relationship between the concept of work engagement and other fields. As a result, comprehensive information about working systems under different headings has emerged.