Kuzey Adana Havzasındaki tarım dışı arazilerinin toprak endüstrisi yönünden kullanımı
Utilization of North Adana Basin non agricultural land in soil technology
  1. Tez No: 77090
  2. Yazar: A.ÖMER YÜCESOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELİM KAPUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Toprak Teknolojisi, Kil Çökelleri, Tuğla Üretimi, Çevre Koruma
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZ YÜKSEK LİSANS TEZİ KUZEY ADANA HAVZASINDAKİ TARİM DIŞI ARAZİLERİN TOPRAK ENDÜSTRİSİ YÖNÜNDEN KULLANIMI A.OMERYUCESOY ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TOPRAK ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Selim KAPUR Yıl: 1998, Sayfa: 66 Jüri : Prof. Dr. Selim KAPUR : Doç. Dr. Cumali KARAMAN : Yard. Doç. Dr. Necdet SAKARYA Bu tez çalışmasında Kuzey Adana Neojen havzasındaki kil yatakları kil seviyelerinin tespiti ve kalite kontrolleri ile bu bölgedeki tuğla ve kiremit fabrikalarının hammadde olarak kullandıkları bu yataklarda karşılaştıkları mineralojik, teknolojik, kimyasal ve fiziksel sorunlardan yola çıkılarak alternatif kil ocaklarının aranması amaçlanmıştır. Bu nedenle Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Ana Bilim Dalı laboratuvarlannda ve Işıklar Tuğla - Kiremit Fabrikasında bir dizi deneyler yapılmıştır. Deneyler alınan üç hammaddenin ikisinin smektit içerdiği birinin fazla miktarda kaolinit içerdiği, üçününde uygun miktarda kuvars içerdiği görülmüştür. Örnekler şu anda bölgedeki fabrikaların kullandığı killerden % 5-10 oranında daha az kireç içerdiğini ancak tuğla ve kiremit üretimi için bu oranın yüksek olduğu bulunmuştur. Diğer özellikler yönünden örnekler tuğla ve kiremit üretimi için tehlike sayılabilecek unsurlar içermemektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS UTILIZATION OF NORTH ADANA BASIN NON-AGRICULTURAL LANDS IN SOIL TECHNOLOGY A. OMER YUCESOY DEPARTMENT OF SOIL SCIENCE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Selim KAPUR Year: 1998, Pages: 66 Jury : Prof. Dr. Selim KAPUR : Doç. Dr. Cumali KARAMAN : Yard. Doç. Dr. Necdet SAKARYA Abundance of Noth Adana Neojene basin clay deposits and their properties was tested in the study. Since, brick factories in the region have faced some technical problems due to the raw material, new sources are also searched. Thus, a set of experiments were conducted in the University of Çukurova, Soil Science Department Laboratories and Işıklar Brick Research Laboratories. Results revealed that 2 clay deposits out of 3 site are containing smectite and the other has kaolinite. Also the quartz content of these sources are appropriate for brick brick production. Even CaC03 content of samples are 5 to 10 % less than conventional clays used in brick factories still this figure is high. However, other properties such as salt, S04 content found less than critical limits. Key Words : Soil Technology, Clay Deposits, Brick Production, Environment. II